Protesteren met subsidie?

30 november 2019

Met stijgende verbazing las ik deze week een artikel van onderzoekjournalist Syp Wynia. In dit artikel wordt haarfijn uit de doeken gedaan dat er van de ca. 6 miljard euro, bestemd voor ontwikkelingssamenwerking, honderden miljoenen terecht komen bij actiegroepen die weinig of geen leden hebben en vooral van dit overheidsgeld leven. Met dat geld bestoken ze zowel de overheid als de samenleving met acties, lobby’s en rechtszaken.

In 2013 werd er door Lilianne Ploumen een subsidiepot (185 miljoen) uit de grond gestampt onder de noemer: “partnerschappen voor samenspraak en tegenspraak”. Vele tientallen clubs ontvangen jaarlijks daaruit een subsidie zoals Cordaid, ICCO en Oxfamnovib. Op zich zijn dit organisaties waarvan wij over het algemeen de indruk hebben dat daar goed werk wordt verricht. Maar dan ook in landen waar dit daadwerkelijk nodig is en dit onder de noemer ontwikkelingshulp valt. (hoewel daar overigens ook verschillend over gedacht wordt…)

Tenenkrommend vind ik echter te constateren dat er onder deze noemer ook organisaties als Milieudefensie (ca.11mln), TNI (ca.2,5mln), COC (ca.6,5mln) en SOMO (ca.2,5mln) gesubsidieerd worden van ons aller belastinggeld om allerlei campagnes te organiseren.

Let wel: Iedereen heeft het recht om te protesteren en het recht op vrije meningsuiting. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. Maar niet gesubsidieerd met overheidsgelden. Laat deze organisaties net als ieder andere respectabele organisatie of vereniging zelf financieel de broek op houden.

Zij kunnen beter een voorbeeld nemen aan de agrarische sector. Deze mensen gunnen zich eigenlijk de tijd niet om campagnes te voeren en zijn eraan gewend zelf de broek op te houden. Zij zijn veel liever op het land of met hun dieren bezig in plaats van protesten te organiseren. Momenteel is dit voor hen echter bittere noodzaak.

Afgelopen maandagmiddag waren de raadsleden van onze gemeente en statenleden van de provincie uitgenodigd om de problematiek te bespreken waarmee deze sector te maken heeft. In een korte en heldere presentatie werd aangegeven waar de sector voor staat en welke oplossingen zij zien. Het voert te ver om hier nu verder op in te gaan maar enkele feitjes die benoemd werden wil ik u niet onthouden. Wist u dat de ca. 50.000 boeren zorgen voor werkgelegenheid voor ca. 500.000 mensen? Wist u dat de boeren ca. 75% van Nederland onderhouden en bewerken? Wist u dat dit grondoppervlak veel meer stikstof opneemt dan de gehele agrarische sector uitstoot? Dan is het goed dat de boeren zich georganiseerd hebben en hun zorgen duidelijk kenbaar maken. Zonder enige vorm van subsidie van de overheid…

By the way… Landelijke politieke partijen worden vanuit de WFPP (wet financiering politieke partijen) gesubsidieerd met een jaarlijks bedrag van ca. 16,5 mln. Lokale partijen ontvangen geen cent subsidie hoewel zij ruim 26% van alle stemmen in de gemeenten vertegenwoordigen. Al sinds 1946 behartigt Gemeentebelang de belangen van alle inwoners van de gemeente Nunspeet zonder enige vorm van subsidie…

Een mooie oneliner die ons maandagmiddag werd meegegeven wil ik u niet onthouden:

In een milieudiscussie beweerde een burger dat een koe veel meer uitstoot produceert dan zijn auto waarop de boer de wedervraag stelde: “waarmee slaapt u liever een nachtje in de garage… met uw auto (met draaiende motor) of met een koe?”

Martin Mol

Eerdere blogs

Een appeltje voor de dorst

Een appeltje voor de dorst

Onlangs stond ik, op uitnodiging van een vriendin, appels en peren te plukken bij haar in de tuin. Een waar genot en...

Het blijft mensenwerk

Het blijft mensenwerk

Dit is mijn eerste weblog als Gemeentebelanger. Sinds een paar maanden ben ik steunfractielid. In deze rol ben ik geen...

Freeriders

Freeriders

Laatst mochten wij (de gemeente en alle politieke partijen) een brief ontvangen van de voorzitter van Nunspeet...