Raar Volkje

17 oktober 2020

Wat zijn we toch een raar volkje. Ruim 17 miljoen mensen met een eigen mening en heel weinig gevoel voor hiërarchie. Toegegeven; in deze tijden van pandemie hebben we er last van, want in tegenstelling tot andere landen discussiëren we hier over iedere maatregel die wel of niet genomen is of voorgesteld wordt. Wel of geen mondkapje, wel of geen vaccin en wel of geen app. Laat ik nu het P-woord maar laten vallen: PLICHT! Als we ergens als Nederlanders hekel aan hebben is het als iets verplicht wordt! Als wij iets opgelegd krijgen dan gaan de haren overeind en rennen we met een clubje naar het malieveld. We willen best meedenken en meedoen, maar wel vrijwillig. Wat een tegenstelling met landen zoals Duitsland, waar een maatregel gewoon nageleefd wordt, of China, waar maatregelen met harde hand worden afgedwongen. Nogmaals: soms is dat handig, zoals nu bij een pandemie. Een beetje meer gevoel voor gezag had ons nu een hoop ellende gescheeld.

Toch ben ik ook wel blij dat we in Nederland onze hersens blijven gebruiken, zelfstandig blijven denken en niet maar zo achter de grote leiders en besluiten aanlopen. Dat staat los van het naleven van regels, want als er regels en afspraken zijn moeten we deze gewoon naleven. Maar voordat deze er zijn is een goede discussie nooit weg. Daarbij moeten feiten op tafel komen, maar mogen ook zeker normen en waarden een rol spelen en mag emotie getoond worden.

Daarom ben ik blij met de Nunspeetse politiek en de rol van Gemeentebelang daarin. Uiteraard hebben alle partijen een mening en uitgangspunten, maar er wordt met elkaar van gedachte gewisseld en naar elkaar geluisterd. En dat zie je in overheidsinstellingen wel eens anders: persoonlijke aanvallen, zagen aan stoelpoten en elkaar voor rotte vis uitmaken is vaak aan de orde van de dag. Laat ik nu het R-woord maar laten vallen: RESPECT! Dat hebben wij in de Nunspeetse politiek voor elkaar en daar hebben we geen armbandjes voor nodig. Vanuit mijn ervaring speelt Gemeentebelang in dat proces een belangrijke rol en dat willen we ook graag zo houden. Zo krijgen we meer voor elkaar en komen we tot de beste resultaten voor dat rare volkje dat inwoners heet. Daar doen we het tenslotte voor!

Marc Konings

 

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...