Recht, vrijheid, saamhorigheid en vreugde

29 mei 2021

Op de hoek Nunspeterweg/Ganzenakkers bevindt zich een klein monument met een bijzondere voorgeschiedenis. Het begint  in 1967 toen werd er een gedenkteken geplaatst op het weitje, hoek Ganzenakkers/Elspeterbosweg. Dit gedenkteken,4 zwarte balken (De “Vier Houten”)  op een sokkel die vier elementen van het leven moesten uitbeelden recht, vrijheid, saamhorigheid en vreugde.

Dit gedenkteken werd geschonken door het herendispuut N.E.P. ter gelegenheid van hun 25 jarig jubileum en als dank voor de gastvrijheid die het dispuut altijd kreeg in Vierhouten. Ongeveer 5 jaar na de onthulling werd het monument vernield en niet meer opgebouwd. Op 13 februari 1982 werd door het Mannendispuut  opnieuw een monument onthuld nu op het plantsoen hoek Ganzenakkers/Nunspeterweg.

Dit monument een ei dat op vier betonnen balken (vier houten) staat. Het stelt het ei van Columbus voor, het symbool van het desbetreffende studentendispuut. Het kenmerkt de verbintenis van de studenten met Vierhouten. Ook bij dit monument worden de vier elementen van het leven uitgebeeld recht, vrijheid, saamhorigheid en vreugde.

Het monument werd destijds gedoopt door het versplinteren van een fles advocaat op het betonnen ei. Achteraf bleek dat de studenten dit eigenlijk zonde vonden van een fles goede advocaat daarom hadden ze de avond voor de onthulling de advocaat zelf opgedronken en de fles daarna gevuld met vanillevla.

“HET EI”  veranderd regelmatig van kleur met Pasen 1982 gebeurde dat voor het eerst het ei werd in vrolijke kleuren geschilderd. Nog regelmatig wordt Het Ei met koninginnedag/koningsdag oranje geverfd en met Pasen krijgt hij meerdere kleuren. Ook andere gelegenheden worden aangegrepen om het monumentje te versieren. Officieel verboden maar men knijpt hiervoor een oogje dicht. Wie de schilders zijn is dan ook nooit bekend…

Sinds het pinsterweekend is Het EI beschilderd in de regenboogkleuren. Wat Gemeentebelang betreft een mooie subtiele actie.  Sinds de jaren zeventig zijn de LBTHI- gemeenschap en de regenboogvlag onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vlag geeft een gevoel van welkom zijn. De vlag staat voor trots en tegelijk voor de diversiteit aan levenswijze.

Persoonlijk symboliseert dit regenboog-EI voor Gemeentebelang dat je ook in Vierhouten wordt geaccepteerd ongeacht je geaardheid of geloof (recht, vrijheid, saamhorigheid en vreugde). Wij vinden het vanzelfsprekend dat iedereen erbij hoort.

Tot onze spijt is het ei na een paar dagen alweer overgeschilderd in effen oranje… helaas!

Ans Pluim

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...