Simpel

29 februari 2020

“Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen.”

We kunnen allemaal wel wat uitspraken van Johan Cruijff oplepelen, maar bovenstaande is wat mij betreft één van de betere. Omdat het volgens mij heel erg wáár is en ook nog eens overal op toe te passen. Want zo ook politiek: het is vaak heel simpel, de echte uitdaging is meestal om het ook simpel te houden.

Ik ben inmiddels alweer bijna een jaar werkzaam in de zorg. Vanuit een baan in online marketing c.q. webdevelopment heb ik een radicale ommezwaai gemaakt om te gaan werken met mensen met een licht verstandelijke beperking. Een goede keuze geweest, want meer werkplezier dan ik nu heb kan ik me niet wensen.

Eén van ‘mijn’ bewoners zat zich pas mateloos op te winden over ‘die Engelsen die nu uit Europa gaan’. Hij snapte er niets van dat ze dat konden doen, want zo redeneerde hij: “Sinaasappels groeien niet in Engeland, maar in Spanje. Die moeten ze dus invoeren en dus hebben ze alleen zichzelf er mee.”

Het daagde me dat hij, in zijn manier van redeneren, precies tot de kern kwam: Uiteindelijk kom je verder als je samenwerkt. Jij hebt iets wat ik kan gebruiken en vice versa. En dan kan je dat zo ingewikkeld maken als je wilt, als je teruggaat naar de kern wordt het weer heel simpel en lijken de antwoorden ineens weer voor de hand te liggen. Tuurlijk is het een stom idee van ‘die Engelsen’ om uit de EU te stappen. Want met alle haken en ogen die te vinden zijn, in de kern is iedereen, ook het VK, er beter van geworden sinds we het samen doen.

Deze manier van denken werkt lokaal ook heel verhelderend, doet u mee?

Jongeren, starters, ouderen, doorstromers: allemaal willen ze graag een betaalbare woning zonder jarenlange wachttijd. In Nunspeet zijn de wachtlijsten voor sociale huur veel te lang en de prijzen voor een koopwoning te hoog. Iedereen die ooit een lesje economie op de middelbare heeft gehad ziet al gauw het effect van vraag en aanbod, waarbij de vraag hier duidelijk het aanbod overstijgt. We kunnen dus allerlei ingewikkelde toeren uithalen op woninggebied, maar als we terug gaan naar de kern zien we dat het probleem simpelweg een woningtekort is. En het antwoord dus voor de hand ligt: huizen bouwen.

Voetbal is simpel. Wat moeilijk is, is simpel voetballen. Maarja, ‘dat ga je pas zien als je het doorheb’.

Pieter Jan van Rossen

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...