Sociaal Domein!

14 maart 2020

Wat is dat nou eigenlijk? Wie is het sociaal domein?

Voor mij is het Sociaal Domein een containerbegrip! Er is zoveel te zeggen over het sociaal domein, er zijn zoveel instellingen, organisaties, mensen en overheidsorganen bij betrokken dat het bijna niet meer is te overzien.

Zelfs in ons eigen gemeentehuis hebben we zoveel beleidsstukken, notities, en werkagenda’s voorhanden waardoor het erg onoverzichtelijk en moeilijk te begrijpen is. De decentralisaties (WMO 2015, participatiewet en de jeugdwet) hebben het er ook niet echt eenvoudiger op gemaakt. Om het Sociaal Domein voor mijzelf behapbaar te maken denk ik altijd in de termen Zorg en Welzijn. Heb je ‘zorg’ nodig dan kom je in het sociaal domein, wil je het ‘welzijn’ verbeteren dan kom je in het sociaal domein. Maar hoe kom je daar dan? Dat is vaak nog wel een hele zoektocht voor de inwoner. Voorbeeld: Het kan iedereen overkomen dat je in financiële problemen komt. Dan is er echt wel sprake van flinke zorgen want daar komen vaak andere problemen bij. Waar ga je dan naar toe? Naar Wie ga je dan om de problemen te bespreken?

Ondanks de complexe materie van het Sociaal Domein heeft de gemeente Nunspeet best een flink aantal zaken goed op orde. Op de hoofdpagina van www.nunspeet.nl zie je in één oogopslag (zorg en ondersteuning) waar je moet zijn voor o.a. je financiële problemen. Maar niet alleen dat. Helder en overzichtelijk staan alle zaken op een rij die met het sociaal domein te maken hebben. Het onderdeel ‘sociale kaart’ is ook een goed onderdeel om te zien welke organisaties en instanties onder het sociaal domein vallen.

Momenteel is de gemeente Nunspeet bezig om een nieuwe beleidsvisie Sociaal Domein te ontwikkelen. Ambtenaren, welzijnsorganisaties, zorginstanties en ook inwoners zijn hier bij betrokken. Laten we hopen dat deze nieuwe visie en het nieuwe Beleidsplan Sociaal Domein er voor zorgt dat er een hoop oude notities en beleidsstukken in de papierversnipperaar verdwijnen en dat het Sociaal Domein nog toegankelijker gaat worden dan het nu al is. Uiteraard gaat Gemeentebelang er vanuit dat in het nieuwe beleidsplan een plek komt voor de gewenste Sociaal Regisseur. Een functie waar Gemeentebelang al geruime tijd de aandacht voor vraagt.

Martin Juffer

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...