Stem!

5 maart 2022

We kunnen en ik wil er niet omheen: de afschuwelijke gebeurtenissen in de Oekraïne: veel ellende voor de mensen daar en heel onzekere tijden voor de hele wereld. Wat mij betreft een heel angstige situatie waar velen, en daar hoor ik zeker bij, zich veel zorgen over maken. Dat is het gevolg als door een politiek machtsspel (fout woord trouwens!) alle democratische principes overboord worden gezet. Hoewel er genoeg opmerkingen te plaatsen zijn bij de wijze waarop wij in de zogenaamde beschaafde landen de democratie invulling geven, zie bijvoorbeeld de laatste coalitieonderhandelingen in ons land, ben ik toch blij dat het democratisch fundament er stevig ligt.

16 maart 2022 is het zover: een moment waarop iedereen gebruik kan maken van een democratisch recht: stemmen voor de gemeenteraad. In mijn column in de Huis-aan-Huis heb ik het belang daarvan al aangegeven. Toch drukt zo’n oorlog je wel met je neus op de feiten. Als individu heb je maar weinig invloed op de mondiale gebeurtenissen. Hoe verder van ons bed des te minder wordt in de regel onze invloed. Als individu kun je maar weinig bijdragen aan de situatie in de Oekraïne, hoe graag je dat wellicht ook zou willen. Datzelfde geldt voor landelijke issues als bijvoorbeeld het verkeersbeleid, het belastingstelsel en het Coronabeleid. Voor de lokale politiek ligt dat toch anders. Deze heeft direct invloed op jouw dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw, scholing, sport, veiligheid en zorg en welzijn. Hoewel de lokale zaken uiteraard grotendeels in het niet vallen als je deze afzet tegen de gebeurtenissen in de Oekraïne blijft gelden: “je kunt je wel niet met de lokale politiek bemoeien, de politiek bemoeit zich wel met jou!”

Dus toch naar maar even de oproep: Als je mede richting wilt geven aan de ontwikkelingen in Nunspeet en vertegenwoordigd wil worden als er voor jou belangrijke besluiten genomen worden, is het voor iedere inwoner belangrijk te gaan stemmen. Niet stemmen leidt ertoe dat een deel van de inwoners niet vertegenwoordigd is in de raad en dus besluiten niet evenwichtig genomen kunnen worden. De samenleving maken we samen dus dan moet ook ieder individu meetellen en meegerekend worden, zeker als we het hebben over de directe leefomgeving.

Vandaar de slogan van Gemeentebelang: “Stem Voor”. Wij roepen je op om te gaan stemmen en doen daarmee direct de belofte ons ook de komende vier jaar weer maximaal in te spannen om Nunspeet een nog aantrekkelijker woon- en werkomgeving te maken. Een stem voor Gemeentebelang is al jaren een stem voor wonen, sport, recreatie en cultuur en andere zaken die de gemeente en alle kernen daarbinnen zo uniek maken. Kortom Stem voor Elspeet, Hulshorst, Nunspeet en Vierhouten, stem zeker ook voor lokale politiek maar stem vooral voor jezelf, je mening is belangrijk en is het waard om gehoord te worden!

Marc Konings

Fractievoorzitter Gemeentebelang

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...