Sufferdje

20 januari 2024

Plaatselijk sufferdje

Zo wordt onze Huis aan Huis courant dikwijls genoemd. Een denegrerende bijnaam voor een krant die wekelijks het plaatselijke nieuws uit onze gemeente bij de inwoners probeert te brengen.

De één vindt de krant helemaal niks en kijkt er niet eens in. Maar de ander, misschien de wat oudere, maar zeker de inwoner die geïnteresseerd is in wat er om hem/haar heen gebeurt, vinden het een gemis als de krant er niet is. Tot deze laatste categorie schaar ik mezelf.

Je kunt de krant online lezen. Maar ik moet u bekennen dat is niet mijn ding, “het is niet echt”. In de vakanties doe ik dat wel maar op één of ander manier lees ik dan de helft maar. Ik kijk naar de koppen van de artikelen en de rest swipe ik verder.

De laatste tijd hoor je steeds vaker dat de huis aan huis niet overal in de gemeente bezorgd wordt. Gemeentebelang betreurt dit want in de krant staan ook de gemeentelijke berichten, vergaderingen, bouwaanvragen, noem maar op. Mededelingen die van belang zijn voor de inwoners van onze gemeente.
De gebrekkige bezorging is dikwijls het gevolg van te weinig bezorgers. Veel jeugd is niet meer te porren om door weer en wind kranten rond te brengen. Toen ik een jaar of 12 was bracht ik wekelijks 200 kranten rond, dat zorgde voor een welkome aanvulling van mijn zakgeld. Weer en wind was niet altijd een pretje maar één keer per week een rondje brievenbussen had eigenlijk meer voordelen dan nadelen.

De huis aan huis krant heeft een maatschappelijke en sociale functie. De verschillende verenigingen maken hun activiteiten in de krant bekend en nemen u na afloop mee in hoe het is geweest. De kerken vermelden hun diensten en ook de familieberichten zorgen ervoor dat we weten wat er om ons heen gebeurt. Maar ook de lokale politiek wordt via de krant bij de mensen thuisgebracht.

Gemeentebelang vindt deze mogelijkheid tot maatschappelijke en sociale betrokkenheid onder onze inwoners belangrijk en we vragen de gemeente, de uitgever en de verspreider om er alles aan te doen de krant wekelijks bij onze inwoners in de bus te blijven bezorgen. Mocht dit onverhoopt toch niet lukken dan is er misschien, net als in Vierhouten, een mogelijkheid te creëren voor een “kranten-afhaalpunt” in een wijk. Een punt dicht bij de inwoners en dag en nacht beschikbaar.

Wordt bij u de krant niet of niet regelmatig bezorgt kijk dan op
https://www.nunspeethuisaanhuis.nl/krantgemist. Hier kunt u lezen waar u een papieren versie kunt ophalen en geprobeerd de service te verbeteren.

Namens Gemeentebelang probeer ik samen met anderen ons plaatselijk sufferdje bij u in de bus of in de buurt te krijgen. En bedank ik alle bezorgers die elke week weer hun “stinkende best” doen om dit te verzorgen.

Uiteraard kunt u ten allen tijde online lezen…….

Ans Pluim

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...