Transferium perikelen

13 april 2019

Is het kunst of vandalisme.

Recent is de toren op het transferium opnieuw in de verf gezet. Periodiek onderhoud aan de bezittingen van de gemeente zijn nu eenmaal noodzakelijk om de welstand op orde te houden. De gemeente Nunspeet doet dat goed. Loop je een rondje door de gemeente, dan valt op dat het allemaal nog best op orde is. Wat ik echter niet begrijp is het volgende: De buitenkant van de toren zat nog geen dag in de nieuwe verflaag of er was graffiti op aangebracht. Ik hoop dat ik nog eens iemand tegenkom die mij uit kan leggen hoe het werkt, dat gedoe met graffiti. Laatst was het stationsgebouw ook al eens flink onder handen genomen door een zelfbenoemde kunstenaar. Is het kunst of is het vandalisme , denk ik dan. Ik heb het volgende beeld:

Je doet wat duistere kleren aan, capuchon hoort er zeker bij, omdat herkenbaarheid een probleem is. Je ‘werktʼuiteraard in het duister, spuitbussen en watervaste stiften in je rugtas (geen handtas want liever geen belemmeringen als je hard moet wegrennen) en eenmaal aangekomen bij het object kijk je steevast schichtig om je heen voordat je begint.

En dan ben je klaar…..en dan, hoe werkt dat dan bij je. Wat voor gevoel geeft het je als je het ‘kunstwerkʼ hebt voltooid? Tevreden, trots, met wie dat wil, deel je het.

De opvatting vanuit Gemeentebelang is in ieder geval dat openbaar bezit er niet voor is om dit soort vuiligheid op achter te laten. Wil je echt graffiti achterlaten, koop dan zelf, van je eigen geld, een stuk hout, een ouwe deur of wat dan ook, maar beperk je tot de materialen die van Jezelf zijn. En kom niet met flauwe argumenten dat ‘het van iedereenʼ is of dat het een verbetering van de omgeving is. Spuit desnoods de aanrechtkastjes van je moeder onder, maar laat openbaar bezit wat het is.

Ik hoop echt dat we met elkaar onze gemeente, qua aanzien,  op het gewenste niveau kunnen houden. Inclusief de speeltuin op het transferium. Het wordt weer mooi weer, dus de speeltuin zal weer volop gebruikt gaan worden. Kennelijk is het een sport of hobby van sommigen om flessen kapot te gooien naast en rondom de speeltuin. Hoe dan? Bedankt in ieder geval namens de kinderen en de honden die daar lopen. Top.

Namens Gemeentebelang,

Martin Juffer

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...