Vakantie in eigen dorp

5 juni 2021

En toen scheen eindelijk de zon. De zomer had een lange aanloop nodig, het lijkt wel alsof het voorjaar dit jaar maar is overgeslagen. Er leek de laatste weken maar geen einde te komen aan de lange, druilerige en koude dagen. En ineens was daar dan toch de zomer.

De eerste mooie middag heb ik grotendeels met mijn gezin op een terrasje op ons marktplein doorgebracht. De oudste (nog een peuter) spelend tussen de ‘bedriegertjes’ (zo worden die kleine fonteintjes genoemd die ogenschijnlijk willekeurig aan/uit/hoog/laag gaan), een heerlijk broodje en een koud biertje (0.0, er moest nog gewerkt worden later die dag). En daar was het ineens, na bijna een jaar afwezigheid: een vakantiegevoel.

Vakantie in eigen dorp, zo noemen we dat bij ons thuis. En dat doen we met enige regelmaat. Op de fiets naar de hei, een tussenstop in Vierhouten voor een terrasje, in Elspeet even kijken waar de schaapskudde is of even een pauze op de zandverstuiving bij Hulshorst. Een terrasje op het marktplein of even een ijsje halen na het eten. Kleine uitstapjes die je dag helemaal kunnen maken. En het kan allemaal weer, eindelijk.

Ik zag ook voorzichtig de eerste toeristen weer door het dorp struinen. Alle tekenen wijzen erop dat een grotere groep Nederlanders dan gebruikelijk dit jaar kiest voor een vakantie in eigen land. Het zal wellicht in Nunspeet dan ook weer een ouderwets drukke zomer worden. Oppassen geblazen, want het is ondertussen wel duidelijk: we zijn er nog niet!

Maar mét dat voorbehoud lijkt het er toch op dat de zon weer iets is gaan schijnen: steeds meer gaat terug naar normaal, steeds meer kan en mag. We zijn weer in de gelegenheid om te genieten van ons mooie dorp en ontdekken weer hoe mooi we eigenlijk wonen. Ik wens iedereen dan ook, voorzichtig natuurlijk, vele mooie mini-vakanties in eigen dorp toe.

Trouwens, nu we weer meer gasten verwelkomen in ons dorp: misschien even de toegang tot Nunspeet opleuken? De locatie van de voormalige stroopstok staat er nog een beetje troosteloos bij, dat mag wel een wat mooier welkom voor onze toeristen zijn. Ga komende week in de commissievergadering de wethouder vragen daar iets mee te doen!

 

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...