Het is weer zover. Ik ben een paar dagen geleden gestopt met roken. Voor mij is het een jaarlijks terugkerend ritueel. Meestal stop ik de maand oktober, maar dit jaar was die maand warmer dan voorgaande jaren. De “trigger” om te stoppen is voor mij doorgaans koud en kil weer. Aan waterkoude heb ik een gruwelijke hekel. Met geen mogelijkheid krijg ik dan mijn handen en voeten warm. Dit komt door mijn rookverslaving. Eenmaal gestopt, dan is de doorbloeding vanaf de 1e dag al een stuk beter. Zo gezond is roken dus voor mijn lichaam. Waarom houd ik het dan nooit vol? Nou, omdat ik een zwakke tosti ben natuurlijk. Ik heb altijd wel reden om na een aantal weken weer met roken te beginnen.
Ok, ik ben dus verslaafd aan roken, de ander aan alcohol, voedsel, of drugs. We zijn blijkbaar gevoelig om verslaafd aan iets te worden. Fossiele brandstoffen is ook zo’n verslaving waar we maar geen afstand van willen nemen. Het valt niet te ontkennen dat het ons veel gebracht heeft. We houden er t.o.v. onze voorouders een veel comfortabeler levensstijl op na.
Toen de mens op industriële schaal fossiele brandstoffen begon te verstoken had men nog geen idee wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Door wetenschappelijk onderzoek weten we nu wel beter. Bij verbranding van fossiele brandstoffen ontstaat CO2 en dit gas warmt de de aarde op. Sinds de industriële revolutie is de aarde al gemiddeld met een graad in temperatuur gestegen. Dit is dicht bij huis ook te merken. IJsclub Hulshorst heeft de laatste jaren niet veel te doen. De hittegolf van deze zomer was uitzonderlijk lang, heet en droog. Wateroverlast in Elspeet lijkt met de jaren steeds heviger te worden. Zo maar enkele lokale gevolgen van opwarming.
Op korte termijn sterk afbouwen en uiteindelijk stoppen met verbranden van fossiele brandstoffen is de enige remedie om ons klimaat niet te laten ontsporen. Op zeer korte termijn moet een deel van onze landelijke energiebehoefte vervangen worden (verdrag van Parijs) door bijvoorbeeld geothermie en zonne- en windenergie. Dit is technisch prima te realiseren. Ook voor Nunspeet geldt deze verplichting. In 2025 gaan we minimaal 25% duurzaam opwekken is de afspraak. Weiden met zonnepanelen en windmolens langs de A28 zijn over 7 jaar misschien wel realiteit. We gaan het zien. Zolang er geen serieuze alternatieven zijn zal het aan Gemeentebelang niet liggen.
Uit ervaring weet ik dat stoppen met roken een lastig proces is. Lichamelijke verslaving (nicotine) is niet zo zeer de grootste hindernis die genomen moet worden, eerder het doorbreken van rookgewoonten. Gedragsverandering is moeilijk en kost veel tijd. Dit fenomeen speelt ook bij het afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Een verslavingsbron elimineren, zoals een gaskraan dichtdraaien, is zo geregeld, maar een duurzaam alternatief inschakelen is een andere orde van grootte. Een lastige klus waarbij we anders moeten denken en vreemde duurzame activiteiten moeten ontplooien. We gaan het zien, maar aan mij gaat het niet liggen!