Vieren en herdenken

4 mei 2019

Vorige week zaterdag week werd in alle kernen van onze gemeente weer Koningsdag gevierd. Vele honderden vrijwilligers van Dorps- en Buurt- en Oranjeverenigingen zijn volop in de weer geweest om er weer een prachtig feest voor iedereen van te maken. Hulde daarvoor! Eigenlijk is het best wel bijzonder dat wij in Nederland een Nationale Feestdag hebben omdat onze Koning jarig is. Waar in de wereld komen we dit nog meer tegen? Voor mij staat het koningshuis als een verbindende factor in de samenleving en is het mooi om te zien dat alle verschillen in de samenleving van ondergeschikt belang zijn. Het Oranjegevoel wat we allemaal wel herkennen…  

Vandaag, zaterdag 4 mei staat in het teken van herdenken. In alle kernen van onze gemeente wordt er op een mooie en respectvolle wijze invulling gegeven aan het feit dat wij nu alweer 74 jaar in alle vrijheid leven en daarbij alle slachtoffers die er tijdens maar ook na de 2e wereldoorlog zijn gevallen op een waardige wijze eer betonen voor het feit dat zij voor die strijd voor de vrijheid hun leven hebben gegeven.

Zondag 5 mei vieren wij 74 jaar vrijheid. We hebben in Nederland afgesproken dat we dit eens in de vijf jaar landelijk groots vieren. Volgend jaar zal deze periode dan ook geheel in het teken van 75 jaar vrijheid staan. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is…

Over enkele weken mogen we allemaal weer naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Europa en Europese verkiezingen is iets wat bij de meeste mensen nogal op afstand staat en vooral in het nieuws komt als het om problemen gaat; Vluchtelingen, arbeidsmigranten, handelsconflicten enz. Nu zijn dat juist problemen die men op Europees niveau dient op te lossen en elkaar moet proberen te vinden.

Wat velen de laatste decennia volgens mij uit het oog zijn verloren is waarom het samenwerkingsverband EEG/Europese Unie na de 2e wereldoorlog ooit is opgericht. Dat was: nooit meer oorlog. Laten we de komende weken dat in gedachten houden en even terugdenken aan dit weekend van herdenken en vieren als we straks weer in het stemhokje mogen staan om onze stem uit te brengen.

Martin Mol

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...