Vuurwerk, het blijft de gemoederen bezighouden

25 januari 2020

Volgens mij vinden veel mensen het belangrijk om de tradities te bewaren. Maar zoals het de afgelopen jaarwisseling op verschillende plaatsen met ons traditioneel particulier vuurwerk is gegaan gaat het niet meer. Daarbij doel ik niet alleen op de vele ongelukken de onveilige gevoelens in de samenleving maar ook vooral op het oneigenlijke gebruik van het vuurwerk. Het illegale vuurwerk maar ook het wangedrag en de vernielingen moeten op één of andere manier bestraft worden. Bereiken we dit met vuurwerk te verbieden? Bereiken we dit met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen?

Wie kan in de toekomst kijken en voorspelen wat het best gaat werken? Het is onvoorstelbaar hoe mensen zich soms gedragen. Normen en waarden worden overschreden. Volgens mij valt het deze jaarwisseling binnen onze gemeente mee maar elke vernieling en elke gewonde is één te veel. Op verschillende plaatsen in ons land is het verschrikkelijke geëscaleerd en niet alleen door simpelweg vuurwerk af te steken maar door dit vuurwerk naar iemand te gooien of een vuurpijl gericht naar iemand toe te schieten of moedwillig op plaatsen neer te gooien waar het ernstige vernielingen en andere gevolgen kan hebben.  Meer handhaving van de bestaande regels qua gedrag, afsteektijden, vuurwerkvrije zones en optreden tegen illegaal vuurwerk is belangrijk en moet zeker gebeuren maar is bijna niet te doen gezien de omvang van het gebruik. Het gedrag zal op dit punt echt moeten veranderen want anders ontkomen we niet aan verboden met alle vraagstukken van dien. Is hiervoor wel voldoende draagvlak? Zijn verboden wel te handhaven?

Het is diep triest dat er met onze traditie van vuurwerk met oud en nieuw zo omgegaan wordt!

Zelf woon ik in Vierhouten waar al vele jaren in de nieuwjaarsnacht een prachtig professioneel vuurwerk georganiseerd wordt door de Vereniging Dorpsgemeenschap Vierhouten en grotendeels betaald door de inwoners van Vierhouten. Geweldig! Maar ook daar wil de jeugd en ik kan u wel vertellen niet alleen de jeugd, graag zelf nog wel wat vuurwerk afsteken, hier ontkom je niet aan. Zolang iedereen zich normaal gedraagt en aan de regels houdt is er weinig aan de hand.  Het is een kwestie van geven en nemen en afspraken maken waar iedereen zich aan kan en wil houden.

Ik wens de mensen – organisaties – politiek noem maar op alle wijsheid om de beste beslissing te nemen hoe nu verder met vuurwerk rond de jaarwisseling. Gemeentebelang is voorstander van vuurwerkvrije zones waar de mensen dit willen, handhaving waar het moet en de organisatie professioneel vuurwerk in alle kernen. Gelukkig hoeven we over deze dilemma’s niet of nog niet te beslissen. De landelijke politiek is aan zet maar we moeten het eind dit jaar met zijn allen wel beter doen!

Let wel: Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, ieders mening is even belangrijk maar we moeten er wel samen uitkomen!

Ans Pluim

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...