Waar gaat het mis?

25 december 2021

Een huis voor een inwoner of een vleermuis?
In het Binnenlands Bestuur las ik een column die mij raakte.In een oudere wijk met goedkopere huur woonde een stel met schulden. Vanwege stadsvernieuwing zou hun huis gesloopt worden. Zij moesten binnen een bepaalde tijd hun woning verlaten en op zoek naar een andere, voor hun betaalbare, woning. Op een ochtend hoorden zij dat er geboord werd in hun buitenmuur. Wat bleek? Er werden voorzieningen getroffen om de vleermuizen te voorzien van een nieuwe overnachtingsplek. Een nieuw “huis”. Dit moet vanuit de natuurwet en het is goed dat die er is. Het schrijnende in dit geval was dat er geen andere woning aangeboden werd aan de menselijke bewoners.

Waar gaat het mis?
Daar gaat het wat mij betreft mis. Jazeker is het belangrijk dat er aandacht voor onze natuur, onze flora en fauna is. Maar… net zo belangrijk is het om aandacht voor onze mensen, onze inwoners te hebben. Het rijk is wettelijk verplicht om inwoners aan een woning te helpen, dit staat in onze grondwet. Minister Blok ging uit van marktwerking en heeft de Woonwet in 2015 aangepast.

Eigen inwoners
Wat Gemeentebelang betreft had dat niet zo gemoeten. Gemeenten krijgen maar moeilijk grip op de woonmarkt vanwege de nodige wettelijke beperkingen waar investeerders, initiatiefnemers niet aan hoeven te voldoen.Toch lukt het vrij goed met het beleid van woningbouw op maat en wat uitbreidingen te bouwen naar behoefte en voor eigen inwoners. Meer dan 90% in Molenbeek komt uit onze eigen gemeente.

Concepten
Helaas ging het gesprek waar Gemeentebelang al lang om gevraagd heeft (over concepten die misschien een nog beter resultaat qua betaalbaarheid opleveren) niet door vanwege de ingestelde regels i.v.m. Covid. Wij houden dit op de agenda want Gemeentebelang wil graag voor iedereen een woning passend bij het inkomen. Al wordt dit met de sterk stijgende bouwkosten en huizenprijzen wel een hele uitdaging!

Corrie Jansen

 

 

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...