Wandelen of hardlopen?

22 juli 2018

4ACA781C-C526-45C1-B7AF-505FDE2DD8B8‘Wandelen is je hoofd leeglopen en zien wat er overblijft’. Een uitspraak die ik al vaker ben tegengekomen, maar dit jaar ook weer vaak langs de route van de Nijmeegse Vierdaagse te zien was. En ook dit jaar was het weer van toepassing. Als je tien uur of meer per dag aan het wandelen bent, heb je alle tijd voor nadenken, reflectie en het toelaten van een frisse blik. Precies dat waar de vakantieperiode zo goed voor is.

Tegelijkertijd bedacht ik me ook dat dit van toepassing is voor besturen. Een aantal weken terug werd me in een interview bij RTV Nunspeet gevraagd, naar aanleiding van ons wandelevenement de Nunspeetse Lentetocht, of het gemeentebestuur ook niet een beetje wandelaars zijn: ze gaan wel voorruit, maar het gaat zo langzaam. Of ‘we’ niet af en toe wat harder moesten doorlopen. Mijn repliek toen: ‘Hardlopers zijn doodlopers’.

Ik snap de vraag echter maar al te goed en de dooddoener die ik als antwoord gaf kon ook niet helemaal verhullen dat ik er zelf soms ook zo tegenaan kijk. Kán het nou echt niet wat sneller? Wat effectiever? Wat simpeler? Had die stationsomgeving niet al lang op de schop gekund? Het zwembad niet al lang in aanbouw?

Tegelijkertijd begin ik ook steeds vaker het nut in te zien van de, in de buitenwereld, soms trage processen. Om tot een goed resultaat te komen, moet je soms even een flinke wandeling maken alvorens tot een besluit te komen, alle initiële gedachten, eerste indrukken en onderbuikgevoelens van je afschudden en terugkomen tot wat er dan overblijft: de kern. Hardlopen past dan niet: daar gaat het voornamelijk om de tijd die neergezet wordt. De wandeling gaat om het einddoel en de weg er naartoe.

Neemt niet weg dat als het nodig is er ook hardgelopen moet kunnen worden. Bij incidenten zoals onlangs de grote brand met fietsaccu’s, moet er door hulpdiensten en gemeente snel en daadkrachtig gehandeld worden. Volgens mij is dat ook gebeurd, de draaiboeken voor haast elk denkbaar incident liggen daarvoor al klaar. Om die draaiboeken tot stand te brengen zijn overigens aardig wat wandelingen gemaakt, dat dan weer wel.

Het blijft dus een wat lastige balans: je wilt tot een inhoudelijk afgewogen en onderbouwd standpunt en/of besluit komen, maar daar niet te lang over doen. Maar als het er dan op aankomt is het m.i. het einddoel dat prefereert, niet de snelheid.

Wat doet u liever? Wandelen of hardlopen? In letterlijke zin organiseren we de Nunspeetse Heideloop voor beide takken van sport. In overdrachtelijke zin zit u ook goed bij Gemeentebelang, ook daar proberen we beide zo goed mogelijk te doen. U kunt gemakkelijk meedoen door lid te worden.

 

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...