Wat duurt dat lang zeg…

22 februari 2020

Afgelopen zomer met de door Gemeentebelang georganiseerde Heideloop was het supermooi weer maar de temperatuur was wat te hoog en de zon was wat te heet.  Halverwege het parcours bij de 10 km hardlopen werd een deelnemer onwel. Medelopers belden direct het noodnummer van de organisatie. Na een check door BHV-ers van Gemeentebelang is meteen 112 gebeld. Na de vraag van de centralist:” is meneer bij kennis, is de situatie levensbedreigend” gaan de radartjes in je hoofd denken …   Ja bij kennis, levensbedreigend geen idee. De centralist oordeelde dat het oververhitting was dat we moesten koelen en dat er zo spoedig mogelijk een ambulance zou komen.  En nee: “ het was niet levensbedreigend maar mocht de situatie veranderen moesten we meteen contact opnemen”.

Daar zit je dan op de grote stille heide met een meneer die er ook erg oververhit uitziet, gloeiendheet aanvoelt, het zweet gutst eruit, is erg verward en wil verder lopen. Na een minuut of 10 hebben we weer gebeld we vonden het erg lang duren en meneer greep wel erg veel naar zijn borst. Met een half uur was er een ambulance en konden we onze taak gelukkig overdragen. Waarom duurt het zo lang denk je dan.

De normen zijn: Als er geen levensbedreigende situatie is dan komt er een ambulance die gemist kan worden (in dit geval uit Harderwijk) in plaats vanaf de post Nunspeet waar dan de ambulance voor levensbedreigende gevallen in de regio blijft staan. Een logische redenatie maar als je (hoog in je adrenaline) staat te wachten met een slachtoffer duurt elke minuut te lang.

Logischerwijs kennen de mensen deze normen niet. Vandaar dat er bij een ongeval van een mevrouw met een fiets in Vierhouten erg verbaasd en verontwaardigd werd gereageerd dat het zo lang duurde voordat de ambulance er was. Mevrouw was bij kennis, had een hoofdwond maar het was geen levensbedreigende situatie dus wordt gekozen voor een ruimere normtijd (max. 30 minuten). Word door de melder en de centralist aangenomen dat het wel een levensbedreigende situatie is dan is de norm A1-rit maximaal 15 minuten.

Dat tijd relatief is weten we allemaal. Een mooie film is zo voorbij maar een wortelkanaalbehandeling duurt voor je gevoel een jaar.

Gemeentebelang heeft naar aanleiding van dit laatste incident vragen gesteld aan de portefeuillehouder. Naast bovenstaande uitleg is er ook afgesproken dat de aanrijtijden nogmaals door de portefeuillehouder en de ambulancedienst geëvalueerd worden om te kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de veiligheid van onze inwoners maximaal te borgen.

Zo zie je maar weer, wees niet bang om iets te vragen. Het kan vaak verhelderend werken.

Ans Pluim

Eerdere blogs

Een appeltje voor de dorst

Een appeltje voor de dorst

Onlangs stond ik, op uitnodiging van een vriendin, appels en peren te plukken bij haar in de tuin. Een waar genot en...

Het blijft mensenwerk

Het blijft mensenwerk

Dit is mijn eerste weblog als Gemeentebelanger. Sinds een paar maanden ben ik steunfractielid. In deze rol ben ik geen...

Freeriders

Freeriders

Laatst mochten wij (de gemeente en alle politieke partijen) een brief ontvangen van de voorzitter van Nunspeet...