Wat een drukte in het dorp…

14 juli 2018

Ieder nadeel heb zijn voordeel” is een welbekende uitspraak van Johan Cruijff. Een uitspraak die Wim van Hanegem overigens in wat andere bewoordingen in de Telegraaf van 31 maart 1970 deed.

xxlVan wie de uitspraak nu is vind ik niet zo spannend, het gaat tenslotte op de boodschap.

Regelmatig hoor ik van inwoners opmerkingen over de drukte in het dorp. Zeker in de zomermaanden stromen de vakantieparken in onze gemeente weer vol. Toeristen die onze gemeente weten te waarderen en komen voor de prachtige bossen en heidevelden of willen genieten aan het schitterende Veluwemeer. In die periodes verdubbelt het aantal inwoners in de gemeente Nunspeet zo ongeveer. Dat geeft veel extra drukte qua verkeer en dan is het wat lastiger om dichtbij een parkeerplekje te vinden. Gelukkig zien we wel dat steeds meer mensen dan even de fiets te pakken. Tot zover het “nadeel”.

Voordeel voor onze gemeente is dat dankzij de toerist ongeveer een kwart van onze beroepsbevolking een baan heeft. Een belangrijke pijler voor de lokale economie. Mede dankzij de toerist heeft Nunspeet ook een ruim en divers winkelaanbod en zijn er bijna geen lege winkelpanden. Ook is ruime aanbod supermarkten hier mede op gebaseerd. Bovendien is parkeren gratis. Dat weten ook veel mensen uit de omliggende plaatsen als Elburg, ’t Harde maar ook uit Harderwijk te waarderen. Dit zijn enkele voorbeelden waar onze inwoners het hele jaar de voordelen van kunnen benutten.

Voor onze gemeente de uitdaging dit alles in goede banen te leiden. Geeentebelang is blij met de afspraak in het coalitieakkoord dat er een Visie op Toerisme komt waar wij ons hard voor hebben gemaakt. Een visie als routekaart hoe we toeristisch Nunspeet nog beter op de kaart kunnen zetten. Van belang is daarbij na te denken welke gevolgen dit heeft voor de omgeving en de toegankelijkheid van het centrum. Voldoet het huidige parkeerbeleid en de routering? Is er voldoende ruimte voor fietsers? Voldoende plekken om je fiets te stallen? Al met al een mooie uitdaging voor de komende jaren onze gemeente nog aantrekkelijker te maken voor de toerist maar zeker ook voor onze inwoners.

Martin Mol

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...