We gaan naar IJsland!

15 januari 2022

Middelengebruik onder jongeren is al vaak besproken en menigeen spreekt met regelmaat zorg uit over dit fenomeen. Middelen zijn echt ongelooflijk toegankelijk voor jongeren. Iedere jongere kent wel iemand in zijn of haar omgeving die middelen gebruikt. Je hoeft maar 1 telefoontje te plegen en binnen een kwartier staat er een scootertje voor je deur om je bestelling af te leveren. Ook in Nunspeet! En het lijkt wel of we met z’n allen aan de maatschappelijke kant blijven toekijken, het hoofd schudden en er onze afkeuring over uit spreken. Ik ben van mening dat we, als maatschappij meer moeten kunnen doen om het gebruik terug te dringen. En dat is noodzakelijk omdat bovenmatig gebruik ontwrichtend is voor de gebruiker zelf maar zeker ook voor de directe omgeving. Hele gezinnen gaan naar de gallemiezen omdat drugsgebruik de boventoon voert. Familieleden liggen nachtenlang wakker omdat je je kind, broertje of zusje niet kan bereiken terwijl je weet dat het bergafwaarts gaat. De afhankelijkheid en de verstoring in een gezonde ontwikkeling kan door gebruik grote consequenties hebben voor de rest van je leven.

‘Samen verder voor een Gezond Noord Veluwe’ is een nota die momenteel in de commissie en in de raad op de agenda staat. Een mooie nota waar iedereen zijn voordeel uit kan halen als het gaat om het bevorderen van je gezondheid. Eén van de onderwerpen in deze nota is het aanhalen van het ‘IJslandse Preventiemodel’ .  Het gaat echt te ver om in een blog uit te leggen wat het IJslandse Preventie model allemaal kan en doet maar neem maar van mij aan dat het een model is wat werkt! Het kost wat, het vraagt veel tijd, doorzettingsvermogen en energie. Maar als we door middel van het inzetten van dit model het gebruik significant naar beneden kunnen halen dan moeten we dit model zo snel als mogelijk inzetten. Ik raad iedereen echt aan om even te googelen naar dit model. Op de site van Trimbos staan ook veel gegevens en cijfers waaruit blijkt dat het IJslandse Preventie Model Jongeren echt kan helpen. Het zorgt niet alleen voor vermindering van gebruik maar het bevordert zeker ook het algemeen welzijn en gezondheid.

Gemeentebelang is zeker voorstander om dit model in te voeren en daarom heb ik in de commissie Maatschappij en Middelen ook een oproep gedaan om dit binnen onze gemeente in te zetten om zo meer ondersteuning en hulp te bieden.

Martin Juffer

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...