Wereldse zaken

9 juli 2022

Mijn beurt voor een weblog.

Aan het begin van de week dacht ik: geen probleem. Er speelt in van alles de wereld, het is een makkie om daar iets over te schrijven. Het benauwd me gewoon wat er gebeurt, maar ook wat er niet gebeurt. De honger in o.a. Somalië, de oorlog in Oekraïne, de vluchtelingstroom, het tekort aan opvangplaatsen, tekort aan woningen in het algemeen. De gedupeerden van de toeslagenaffaire en hoe daar mee is omgegaan, de mensen in Groningen waarvan de woningen onbewoonbaar zijn of worden. Stikstof, de boeren, de verborgen armoede, het sociale leven. Ik kan mijn oordeel over heel veel van deze dingen uitspreken, maar ik weet geen oplossing en dus wordt het een weblog zonder einde ….

Daarom maar een iets minder groot onderwerp opgepakt, een onderwerp waar we als Gemeentebelang misschien nog iets invloed op uit kunnen oefenen.

Afgelopen week werd ik getriggerd door een artikel in het blad van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) Dit artikel ging over: als je de kleine kernen leefbaar wilt houden moet je zorgen dat er regelmatig woningen gebouwd worden. En dat is nu net de clou in Vierhouten. Vijftien jaar lang zijn daar geen woningen gebouwd en heeft de jeugd geen kans gekregen om zich in hun geboorteplaats te vestigen. In het dorp beginnen we nu deze 15 jaar te merken. Het dorp vergrijst, de mensen die er in tussen tijd wel zijn komen wonen, werken en “leven” elders. Het gaat hen om de rust, de ruimte en de natuur en niet om het dorpsleven. Het verenigingsleven heeft last van die 15 jaar. Oud dorpsgenoten van rond de 40/50 jaar wonen elders er zit een gat in de populatie. We zien dat de voetbal overgaat naar alleen een tweede elftal, er is geen jeugd, maar er komen wel 2 teams voor 7 tegen 7 (spelers van rond de 50/60) bij. Ook de tennisvereniging heeft gebrek aan leden.

Momenteel worden er 9 woningen in Vierhouten gebouwd, een CPO-project. Door CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)  te bouwen kan je er voor zorgen dat de woningen indien gewenst naar eigen inwoners gaan.  Vierhouten is daar een goed voorbeeld van.  Het CPO project “De Toekomst” biedt 9 gezinnen een toekomst in Vierhouten en biedt daarmee ook de leefbaarheid van Vierhouten een toekomst. Gemeentebelang zet zich altijd in voor woningen in de kleine kernen, zo ook voor bovenstaand project . Maar we realiseren ons ook dat er nu niet weer 15 jaar gewacht mag worden voor dat er gebouwd gaat worden in een betaalbare klasse. We moeten de komende jaren op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Denk met ons mee, de leefbaarheid van de kleine kernen is voor ons een “wereldse zaak”.

Ans Pluim

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...