Wij weten het zelf wel!

17 april 2021

Heeft u het de afgelopen tijd ook gelezen?

Veel taken die altijd vanuit Den Haag werden gedaan zijn overgegaan naar de gemeenten. Op zich heel goed, een gemeente kan datgene doen wat het beste  past bij de eigen inwoners. Wat in Nunspeet nodig is hebben ze in Utrecht niets aan.

Benodigd geld?

Het nare is dat Den Haag zelf besloten heeft dat dit met veel minder geld kan. Als je keuzes kunt maken wat beter past bij jouw inwoners ben je vaak goedkoper uit voor bijvoorbeeld  de zorg zelf maar…

De taken moeten regionaal georganiseerd worden waar ook geld voor nodig is. ICT systemen moeten uitgedacht worden, gegevens moeten verwerkt worden, er zijn  mensen nodig die dit uitwerken en men moet zelf in gesprek met aanbieders om prijsafspraken te maken. Voor al deze zaken is extra geld nodig en dat zijn ze in Den Haag vergeten.

Zoveel regio’s of toch een regiobestuurslaag?

Moeilijk hierbij is dat er geen regionale bestuurslaag is. Een gemeente zoekt dan de beste mogelijkheden in de omgeving en steeds vaker dwingt de overheid een regio af. Zo bestaat onze veiligheidsregio uit 22 gemeenten tot in Oost Gelderland. 20 gemeenten met weinig bos vinden het verlengen van aanrijtijden bij natuurbranden prima. 2 gemeenten met veel bos, o.a. Nunspeet, zien gevaar ontstaan. Voor het opwekken van nieuwe energie is een heel ander gebied als regio aangewezen nl de Noord Veluwe. Waar bij de één een windturbine past, kan een andere gemeente eigenlijk geen molen plaatsen zonder dat deze veel overlast zal gaan veroorzaken. Op economisch gebied hebben wij zelf de regio Zwolle opgezocht omdat wij vinden dat wij daar het beste bij passen. Arnhem en Nijmegen zijn zo ver weg is vaak de beleving. Zo zijn er tientallen samenwerkingsverbanden voor o.a. jeugdzorg, waterbeheer, arbeidsmarktbeleid, openbaar vervoer, woningbouwopgave, stikstof, omgevingswet etc .

Uitvoeringsloketten

Gemeenten worden zo uitvoeringsloketten voor Den Haag. Dat is niet wat Gemeentebelang wil. Wij willen zelf zoveel mogelijk blijven bepalen wat goed is voor onze inwoners in samenspraak met onze inwoners. Dus meer geld vanuit Den Haag. Tweederde deel van alle gemeenten staan onder water. Hun reserves zijn er doorheen en er moeten forse bezuinigingen plaats vinden. Gelukkig is Nunspeet financieel nog een gezonde gemeente en dat willen wij zo houden. Wij vinden dat uitgevoerde overheidstaken pas naar gemeenten kunnen met voldoende geld. Misschien zelfs zonder de provinciale laag?

Dus taak erbij? Eerst geld erbij!

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...