Wist u dat…Nunspeet een echt Kunstenaarsdorp is!

13 november 2021

In de 19e eeuw ontstond er in Nunspeet een kunstenaarskolonie. In een tijd waarin industrie en verstedelijk opkwam, ontdekten veel kunstenaars de schoonheid van het platteland. Kunstenaars vanuit Den Haag en Amsterdam vestigden zich in Nunspeet en Elspeet op zoek naar nieuwe inspiratie. Vele kunstenaars hebben tussen 1880 en 1950 in onze regio gewerkt. Meerdere straten in ons dorp zijn naar hen genoemd. Bekende kunstschilders zijn Herman van der Weele, Jan van Vuuren, Bernard Koldeweij, Willy Martens, Edzard Koning, Arthur Briët, Frans Huysmans, Ben Viegers, Jos Lussenburg, Chris ten Bruggen Kate en Jaap Hiddink.

Jaap Hiddink (Nunspeet 1910-2000) is de enige geboren en getogen kunstschilder in kunstenaarsdorp Nunspeet. Hij begon al op jonge leeftijd met tekenen en schilderen. De aanwezigheid van de vele kunstenaars in ons dorp moet voor hem een geweldige stimulans zijn geweest. Hiddink schilderde veel taferelen van de Veluwe, maar ook van voormalige Zuiderzeestadjes. Ik vind zijn werken prachtig. Het mooie aan zijn schilderijen is dat het veel vertelt over de geschiedenis van Nunspeet, deze regio, onze wortels..

Maar wist u ook dat… Jaap Hiddink politiek actief was in Nunspeet? Hij behoorde tot de oprichters van onze lokale politiek partij Gemeentebelang! Hiddink was vier jaar gemeenteraadslid en daarna van 1966 tot 1973 wethouder. Hier zijn we als partij supertrots op.

Kunstenaars van nu
Niet alleen in de 19e eeuw had Nunspeet kunstenaars, maar ook vandaag de dag wonen in Nunspeet veel kunstenaars. Nunspeet heeft zelfs een kunst academie, de Vrije Academie Nunspeet, voor mensen die hun kunstzinnige aanleg verder willen ontwikkelen. Deze academie is in 1968 door onder andere Jaap Hiddink opgericht en is opgezet als een werkplaats voor beeldende kunst.

Gemeentebelang vindt Kunst en Cultuur belangrijk. Gemeenten die aandacht besteden aan kunst en cultuur zijn veel aantrekkelijker dan gemeenten waar minder te beleven valt. Mensen genieten van cultuur. Je culturele identiteit maakt dat je je verbonden voelt met bijvoorbeeld je dorpsgenoten. Kunst inspireert en geeft ons energie. Het kan de vonk zijn om nieuwe ideeën te creëren. En grote veranderingen beginnen met een idee. Een creatief idee over hoe dingen anders, beter, leuker, mooier zouden kunnen. Een sterke samenleving is een samenleving die creativiteit stimuleert.

P.S. Houdt u komende dagen uw social media in de gaten; we gaan een jaar-lidmaatschap Vrienden van het Noord-Veluws Museum verloten…

Korine Koers

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...