Woonstarters, waar liggen nog kansen?

12 oktober 2019

Stichting Volkshuisvesting Nederland heeft in co-creatie met veel grote landelijke organisaties een platform opgericht waar ik, namens Gemeentebelang Nunspeet, ook aan deelneem. Dit Platform Woonstarters geeft elke 6 weken een nieuw digitaal magazine uit.

Platform Woonstarters

Een tijdje terug was ik op een congres waar ik deelnam aan een workshop met de titel: hoe krijgen onze jongeren nog een woning? Bij deze workshop waren veel deelnemers aanwezig die met dit onderwerp aan de slag wilden gaan.

Het idee om een platform op te richten waar de kansen verzameld worden was geboren. De kansen voor woonstarters op de woningmarkt worden steeds kleiner. Zij hebben geen startkapitaal zoals een doorstromer of iemand die al langer een huishouden heeft. Ook krijgen zij moeilijk een hypotheek, vaak wordt er voor €1000 een woning gehuurd maar kan er geen hypotheek voor €800 gekregen worden. Daarbij spaar je de kosten koper niet in een korte tijd bij elkaar. En dan krijg je nog de stijgende prijzen in de bouw, tot wel 7% het laatste jaar.

Mogelijkheden

Helaas is er niet 1 oplossing voor dit probleem. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. Deze mogelijkheden zijn niet altijd bij eenieder bekend. Om ons platform bekendheid te geven hebben wij het bij de vaste kamer commissie wonen onder de aandacht gebracht. Door een aantal Kamerleden in het tweede kamer gebouw een symbolisch verhuisdoosje te overhandigen. In dit doosje zat een persbericht en verder informatie.

Elke 6 weken nieuwe informatie

Door van verschillende betrokken organisaties zoals de SVN (starterslening), de vereniging Eigen Huis, de Hypotheekshop, Ikbouwbetaalbaar, Gebiedsmarketing, VNG, de provincie Limburg, Urbannerdam en verschillende wethouders, beleidsmedewerkers en ondergetekende input te krijgen wordt er elke keer een nieuw magazine gemaakt. Zo worden steeds meer mogelijkheden die voor gemeenten, ontwikkelaars, bestuurders en financiers bekend.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met mij via [email protected]  of kijken op www.platformwoonstarters.nl of volg onderstaande link direct naar het digitale platform. https://svn.preview.foleon.com/platform-woonstarters/platform-woonstarters/home/

Corrie Jansen

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...