Zonder verandering geen vooruitgang

2 oktober 2021

Vroeger deden mensen gedurende hun hele loopbaan hetzelfde werk en liefst nog voor dezelfde baas. En waarom zou je als ondernemer tijd en moeite steken in iets nieuws, terwijl datgene wat je deed prima werkte. Nu de wereld sneller verandert dan ooit, is het niet de slimste strategie om alles bij de bekende, veilige en prettige situatie te houden; in je comfort zone te blijven.

Hier moest ik aan denken toen ik onlangs mijn neef sprak. Hij is boer. Wil je als boer overleven in een tijd waarin eisen steeds strenger worden kun je niet stilstaan. Vol passie vertelde hij over zijn bedrijfsvoering en zijn ambitie om een nog betere boer te worden. Hij ziet kansen; hoe kan ik de biodiversiteit in mijn grasland verbeteren; hoe krijg ik een optimale voer efficiency; hoe kan ik schakels uit de productieketen halen? Zo had hij nog meer ideeën; hier start innovatie mee.

Hier moest ik ook aan denken toen een collega vanuit Gemeentebelang vertelde dat hij zijn winkel opnieuw ging inrichten. Een aantal winkeliers in Nunspeet hebben zijn voorbeeld al gevolgd, denk bijvoorbeeld aan Blijmare, Hema, Blokker en Meijers Mode. Retailers moeten meer dan vroeger hun best doen om bezoekers in hun winkel te ontvangen. In deze tijd van digitalisering is voor fysieke winkels een nieuwe rol weggelegd: het verbeteren van de winkelervaring van bezoekers. Het grootste verschil tussen online en offline winkels is de zintuiglijke ervaring, producten kunnen aanraken en zien. Een juiste inrichting kan er, naast persoonlijke klantenservice voor zorgen
dat de klant door een positieve beleving meer tijd doorbrengt in de winkel. Ook hier start innovatie.

Onderzoek heeft uitgewezen dat innovatieve ondernemers twee keer winstgevender zijn dan andere bedrijven. Innovatie draait niet alleen om coole gadgets of werken met de laatste technologie. Bovenal gaat het om experimenteren, leren en het uitproberen van nieuwe ideeën. Iets is pas innovatie wanneer het idee succesvol is en waarde toevoegt voor je klanten, werknemers en onderneming. Hier hoort ook risico nemen bij en omgaan met onzekerheden. Blijf wel jezelf steeds afvragen tot welk niveau risico’s en onzekerheid acceptabel zijn.

Ook vanuit Gemeentebelang juichen we nieuwe ontwikkelingen voor de Gemeente Nunspeet toe. Een paar grote veranderingen die eraan gaan komen zijn:

  • De bouw van een nieuwe Stationsomgeving; het creëren van een aantrekkelijker entree voor Nunspeet, het verbeteren van de verkeersveiligheid bij de spoorwegovergang
  • De bouw van een nieuw sportpark De Wiltsangh; een hypermodern sport- en recreatiecentrum op een prachtige locatie, te midden van de sportverenigingen

Door Gemeentebelang worden regelmatig Bedrijfsbezoeken in de gemeente afgelegd. Ik heb zelf nog maar een paar bedrijven bezocht en hoor en zie al zoveel mooie initiatieven. Vanuit Gemeentebelang stimuleren wij actief dat de gemeente initiatieven op dit gebied ondersteunt en via de ondernemingsverenigingen de vinger aan de pols houdt.

Hoe innovatief bent u?

Korine Koers

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...