Cybercriminaliteit en Senioren: Hoe wij onze inwoners kunnen beschermen

27 april 2024

Op 2 april waren de lokale politie, ambtenaren van de gemeente en betrokken inwoners op de markt van Nunspeet. Inwoners konden informatie krijgen rondom een steeds urgenter wordend probleem: cybercriminaliteit gericht op senioren.

Terwijl kinderen enthousiast rondrenden om de politiemotor en politieauto te bewonderen, vonden er gesprekken plaats tussen inwoners en een team van de politie. In een ontspannen sfeer werden folders en pennen uitgedeeld, maar belangrijker nog, informatie en bewustzijn werden verspreid.

Waarom deze focus op senioren?

Helaas zijn senioren vaak het doelwit van cybercriminelen vanwege hun gebrek aan vertrouwdheid met technologie en de complexiteit van online bedreigingen. Het is daarom essentieel dat we als gemeenschap samenwerken om onze oudere inwonerste beschermen tegen deze gevaren.

Er werden belangrijke onderwerpen aangepakt, waaronder:

Herkenning van potentiële bedreigingen: De politie en gemeenteambtenaren deelden waardevolle tips en adviezen over het herkennen van verdachte online activiteiten en hoe hiermee om te gaan.

Veilig online gedrag: Door bewustwording te creëren over veilig online gedrag, kunnen senioren zichzelf beter beschermen tegen phishing, malware en andere vormen van online oplichting.

Het belang van communicatie: Politie benadrukte het belang van open communicatie tussen senioren, hun familieleden en lokale autoriteiten als het gaat om het melden van verdachte activiteiten.

Wat kunnen we nu doen?

Als gemeenschap is het onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat onze senioren veilig en beschermd zijn, zowel online als offline. Samenwerken, informatie delen en openstaan voor gesprekken om een veilige omgeving voor iedereen te waarborgen.

Op de markt van Nunspeet was een prachtig voorbeeld om senioren mee te nemen  in deze soms een onzichtbare wereld. Gemeentebelang heeft zich hierbij meerdere malen ingezet, wat de betrokkenheid onderstreept. 

In de vergadering van de Commissie Algemeen Bestuur op 11 april, werden de jaarlijkse politiecijfers voor 2023 bekendgemaakt, waarbij ook een stijging werd opgemerkt in het aantal gevallen van cybercriminaliteit.

Wij hopen dat volgend jaar met de bekendmaking van de cijfers een lichte daling te zien zal zijn. Dat met preventie en hulp van instanties en naasten dit tot stand zou kunnen komen.

Gemeentebelang wil graag dat we blijven werken aan een veiligere wereld, samen!

Petra van Olst

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...