De beste…

17 juni 2023

‘De beste burgemeester’, dat was wat we als gemeenteraad zochten. Een ‘schaap met de zes poten’, zoals onze fractievoorzitter het uitdrukte. En wat mij betreft vonden haar. Deze week was de installatie waarmee Celine Blom onze kroonbenoemde (de échte zeg maar) burgemeester werd

We zochten een netwerker, een verbinder. Iemand die oog had voor alle geledingen van de samenleving.

Afgelopen week mocht ik met een afvaardiging van het college en enkele raadsleden naar het congres van de VNG. Wat opviel is hoeveel mensen onze nieuwe burgemeester kent. Bijzonder veel! Die netwerker en verbinder was duidelijk gevonden.

Wat ook opviel: de grote uitdagingen waar we als gemeenten voor staan. Op het sociale vlak, woningbouw, natuur, ruimtelijke inrichting. We hebben grote vraagstukken in ons land en een deel van de oplossing wordt gezocht bij de gemeenten. Een pittige klus, zeker omdat het rijk geen boter bij de vis doet als het gaat over een evenredige balans tussen geld en taken.

Het is ook na deze maand dat ik het fractievoorzitterschap mag overnemen van Marc Konings, die ons na deze maand verlaat (althans, in de raad). Een eervolle, maar ook wel spannende en verantwoordelijke klus. Zeker als je weer kijkt naar al die uitdagingen die we bij de VNG voorbij zagen komen. Dan rest het me niets om elke dag te probéren (ik weet nog niet of dat altijd lukt) ook ‘de beste fractievoorzitter’ te zijn.

Pieter-Jan van Rossen

Eerdere blogs

Nederland Fietsland

Nederland Fietsland

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...