Gemeentebelang: overal strooien

23 december 2022

Nunspeet – Gemeentebelang Nunspeet heeft al regelmatig aandacht gevraagd voor de gladheidsbestrijding in alle kernen van de gemeente. Ondanks alle inspanningen van de gemeentelijke organisatie komen er ieder jaar weer klachten binnen van inwoners die aangeven dat er in hun omgeving onveilige situaties ontstaan als het vriest of sneeuwt.

Eerste vorst
Ook dit jaar hebben na de eerste dagen met vorst diverse raadsleden deze signalen weer opgevangen. Martin Mol: “in mijn winkel hoorde ik deze signalen direct na de eerste nachtvorst. Ik kan niet altijd beoordelen of de klachten terecht zijn maar kan me wel voorstellen dat voor ouderen en fietsers in wijken waar niet direct gestrooid wordt onveilige situaties ontstaan”.

De oplossing is er

Jaarlijks stelt de gemeente een gladheidsbestrijdingsplan op dat beschrijft op welke wijze en waar gestrooid moet worden als de situatie daarom vraagt. Hiermee wordt bereikt dat in ieder geval de openbare doorgaande wegen voor het verkeer veilig blijven.Het is echter niet mogelijk in alle kleine straten, zijstraten, hofjesof op voetpaden te strooien. In diverse gemeenten heeft men daarom boxen met strooizout neergezet die door de inwoners zelf gebruikt kunnen worden en door de gemeente worden aangevuld. Raadslid Pieter-Jan van Rossen: “een simpele oplossing die wat coördinatie vergt vanuit de gemeente maar voor de inwoners veel op kan leveren. Het concept van eigenredzaamheid is een beetje te vergelijken met het gebruik van bladkorven die wij jaren geleden hebben voorgesteld en nu op veel plekken gebruikt worden”.

Wat doet het college?

In het vragenhalfuurtje heeft Martin Mol namens Gemeentebelang vragen gesteld over dit onderwerp met als suggestie om nog deze winterperiode een proef met deze boxen te nemen. Wethouder Groothuis gaf namens het college aan dat overal strooien inderdaad onmogelijk is en dat er prioriteit gegeven wordt aan de doorgaande wegen. Daarom vindt hij dit idee erg interessant en wil hij de mogelijkheden laten onderzoeken. Gemeentebelang zal dit onderwerp bij de wethouder zeker blijven aankaarten.

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...