De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug en, we zeggen het maar al te graag, met een prachtig resultaat voor Gemeentebelang. We mochten veel mooie reacties en felicitaties ontvangen en logischerwijs ook vaak de vraag: wat nu? Vaak wordt ons de laatste dagen ook gevraagd: mogen jullie nu een nieuwe burgemeester benoemen? En om die vraag te beantwoorden is het goed om wat kort uitleg te geven over hoe dat in z’n werk gaat.
Want het korte antwoord is namelijk ‘nee’. Althans, niet alleen Gemeentebelang. Een nieuwe burgemeester wordt gezocht en benoemd door de hele gemeenteraad en dat is maar goed ook. We zoeken immers een burgervader (of – moeder!) die een verbindende factor kan zijn voor álle inwoners. Om die te vinden begint de raad met het opstellen van een profielschets. Wat verwachten we van onze nieuwe burgemeester en welke eigenschappen passen daarbij?
Deze profielschets wordt besproken met de commissaris van de koning die daarmee aan de slag kan; er wordt een vacature opgesteld waar door iedereen op gesolliciteerd kan worden. Uit alle sollicitanten maakt de commissaris van de Koning een voorselectie van kandidaten die mogelijk passen in de profielschets en waarvan de justitiële antecedenten zijn gecontroleerd.
Er wordt door de gemeenteraad een zogenoemde vertrouwenscommissie vastgesteld, bestaande uit alle fractievoorzitters. Zij gaan met de profielschets in de hand de voorselectie na. Als ze tevreden zijn wordt deze definitief vastgesteld. Hierop worden er door de vertrouwenscommissie sollicitatiegesprekken gevoerd met deze kandidaten.
De naam ‘vertrouwenscommissie’ doet het overigens al vermoeden: de selectie en gesprekken vinden in het geheim plaats. Niet omdat we dit in de achterkamertjes wel ‘even willen regelen’, maar om de kandidaten een vertrouwelijke omgeving te bieden waarin ze kunnen solliciteren. In de praktijk zijn de kandidaten namelijk mensen met al een publieke functie of bijvoorbeeld een functie ergens in het bedrijfsleven. En net als u en ik wil je liever niet dat iedereen, zeker je huidige werkgever, al op voorhand weet dat je ergens anders aan het solliciteren bent. Ook achteraf blijft dit allemaal geheim, want ook dan geldt dat het erg nadelig kan zijn als je al ergens burgemeester, wethouder, manager of directeur (of wat voor functie dan ook) bent en men weet dat je ergens anders gesolliciteerd hebt. Vandaar dus dat er gewerkt wordt met een vertrouwenscommissie, zodat er geen ‘drempels’ zijn en we de beste kandidaten kunnen werven. Dit is bij wet zo geregeld.
Na de sollicitatieprocedure worden de twee meest geschikte kandidaten aan de gemeenteraad voorgedragen met een duidelijk advies wie het volgens de vertrouwenscommissie zou moeten worden. Als de raad daarmee akkoord gaat, dan gaat dit als advies, met een aanbeveling van de commissaris, naar de minister van Binnenlandse Zaken. Deze zal na een laatste screening de kandidaat voor benoeming aan de koning voordragen, die deze met een koninklijk besluit zal benoemen. De nieuwe burgemeester kan vervolgens in de gemeenteraad beëdigd worden. Van begin tot eind zal deze procedure ongeveer 8 maanden in beslag nemen. En aangezien de termijn van onze huidige burgemeester Van de Weerd al in mei afloopt, zal er in de tussentijd (ook weer door de commissaris en de vertrouwenscommissie gezamenlijk) een interim benoemd worden.
Het moge duidelijk zijn, de hele gemeenteraad is vertegenwoordigd in dit proces. Het is dus niet alleen aan Gemeentebelang, maar aan álle partijen om een geschikte opvolger te vinden. Het is natuurlijk zo dat een grotere partij in de gemeenteraad meer invloed kan aanwenden bij bijvoorbeeld het opstellen van de profielschets, maar in Nunspeet zijn we bovenal gewend samen te werken en ook oog te hebben voor de kleinere partijen en hun wensen. We zoeken iemand voor álle inwoners van Nunspeet, dus we moeten met de héle raad aan de bak.
Pieter-Jan van Rossen