Mondzorgkaravaan

22 juni 2024

Dokters van de Wereld en de Mondzorgkaravaan: Een rijdende redder voor mondzorg

Onlangs werd ik gebeld door een medewerker van Dokters van de Wereld. Deze oproep was voor mij de bevestiging van een probleem dat ik dagelijks om me heen zie: de ontoegankelijkheid van mondzorg voor veel mensen. Als lid van deze organisatie, waarvoor ik €5 per maand betaal, voel ik me betrokken bij hun missie om mondzorg terug in het basispakket te krijgen. En met dit lidmaatschap help ik ook de Mondzorgkaravaan, een initiatief dat ik graag onder de aandacht breng.

In mijn omgeving zie ik steeds vaker mensen die niet naar de tandarts gaan, simpelweg omdat er geen geld voor is. Het gebrek aan mondzorg heeft vergaande gevolgen: slecht onderhouden gebitten, pijn, moeite met eten, en een algemene achteruitgang van de gezondheid. Voor sommigen is de situatie zo ernstig dat het trekken van het hele gebit de enige optie lijkt, maar zelfs voor protheses is er vaak geen geld.

Dokters van de Wereld richt zich op mensen met ernstige gebitsproblemen die geen financiële middelen hebben voor behandeling. Via samenwerkingen met lokale organisaties komen zij in contact met deze patiënten. Omdat één behandeling vaak niet voldoende is, zoekt Dokters van de Wereld naar lokale tandartspraktijken die bereid zijn om vervolgbehandelingen gratis uit te voeren. Deze praktijken worden vervolgens vaak onderdeel van het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld.

De Mondzorgkaravaan valt op. Wanneer deze mobiele tandartspraktijk ergens neerstrijkt, trekt het de aandacht van de media. Dit is precies de bedoeling: aandacht genereren voor de ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland die zich geen tandartsbezoek kunnen veroorloven. Door controles en behandelingen over te slaan, verergeren gebitsproblemen alleen maar. Met de Mondzorgkaravaan kan elke keer slechts een kleine groep mensen geholpen worden, maar het grotere doel is om het probleem zichtbaar te maken en zo de politiek in beweging te brengen. Alleen dan kan mondzorg weer voor iedereen toegankelijk worden.

Mondzorgkaravaan in gemeente Nunspeet? Dokters van de Wereld komen op verzoek van gemeenten, noodfondsen en/of lokale hulporganisaties. Er kan een email gestuurd worden naar [email protected], dan wordt er samen gekeken naar de mogelijkheden.

Gemeentebelang ziet graag dat elke inwoner mondzorg kan krijgen, ook als zij de financiëlemiddelen hiervoor niet hebben. Toegankelijke mondzorg voor iedereen is essentieel voor het voorkomen van verergerende gebitsproblemen.

Petra van Olst-Dekker

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...