Nunspeet voor de uitdaging “minder” restafval

10 december 2022

Sinds 2015 proberen Nederlandse gemeenten de restafvalberg van hun inwoners te verkleinen. Dit door afval beter te laten scheiden.

Hoewel voor alle inwoners geldt dat ze hun afvalgedrag kunnen verbeteren, zijn de verschillen per gemeenten groot. Het is in de cijfers te zien wanneer inwoners het afval minder strikt scheiden, dan ligt de aantal kilo’s restafval hoger.

In ons raadsakkoord staat dat wij het initiatief nemen voor realisatie van een milieustraat in onze gemeente. Oogmerk is laagdrempelig maken van het storten van grof vuil om het restafval van huishoudens te verminderen. We onderzoeken of er een ketenconcept haalbaar is, bijvoorbeeld door samenwerking met kringloopwinkel, donatie overtollige producten en kleding hergebruik en een repair-café. Bij milieustraten in andere gemeenten wordt samen gewerkt met medewerkers van De Kringloop. Zij staan aan het begin van de milieustraat spullen, materialen voor te sorteren. Spullen, materialen welke nog een tweede kans kunnen hebben. Het is dan ook jammer dat waardevolle materialen met het  restafval in de verbrandingsoven belanden. Al het afval  wat  in de milieustraat wordt aangeleverd door de inwoners en niet past in de dat voor bestemde vakken zal met het restafval worden verbrand. Dit verbranden is een kostenplaatje.

Gratis afvalverwerking bestaat niet. Ons uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt en dat recyclebaar afval periodiek kosteloos ingeleverd kan worden.

Gemeentebelang is er voor om te luisteren naar de succesvolle gemeenten. Wat maakt nou dat het die gemeente succesvol is?  Wat doen deze inwoners anders? Krijgen de inwoners middelen en of hulp om gemakkelijker te sorteren?  Worden er voor inwoners bijvoorbeeld informatie avonden gegeven en of via media meegenomen in hoe te scheiden van afval?  Is er een afvalcoach nodig voor de inwoners van de gemeente Nunspeet?

Hebben inwoners van Nunspeet ideeën hoe het beter kan? Zou een enquête nodig zijn om de ideeën op te halen?

Heel veel vragen om de restafval in kilo’s naar beneden te krijgen.

In feite begint de afvalscheiding al bij de productie bedrijven en hun verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld plastic,  groot – of klein verpakking moet recyclebaar zijn, zodat de inwoners dit plastic bijvoorbeeld in één plasticzak  kunnen doen. Het moet eenvoudiger gemaakt worden om te sorteren. Daar kunnen we helaas als Gemeentebelang maar beperkt wat bereiken.

Waar zullen we wel op inzetten. De rest afvalcontainer zit al snel te vol, soms staat de deksel open aan de weg bij het aanbieden van de container.  Zijn er inwoners die problemen ervaren met soorten afval wat veel ruimte inneemt? Ik denk daarbij aan inwoners met jonge kinderen, de luiers. Het incontinentie materiaal, onderleggers en plasticflessen van bijvoorbeeld wasmiddelen. Voorlichting, bewustwording moet leiden tot afvalscheiding op de “nieuwe” manier noem ik het maar. Bewust worden bij elk verpakkingsmateriaal in welke afvalcontainer moet dit?

Er van bewust zijn dat wanneer er bijvoorbeeld in de GFT afval container een metalen blikje beland dit de hele vracht kan afkeuren. Deze vracht zal worden verbrand.

Wij zijn een mooie gemeente. Deze restafval kilo’s naar beneden halen moet ons lukken.

Gemeentebelang gaat voor afval scheiden op de “nieuwe”manier.

Petra van Olst-Dekker

Eerdere blogs

De waarheid in het midden

De waarheid in het midden

‘Soms ligt de waarheid gewoon niet in het midden’. Een ‘Loesje’ die ik voorbij zag komen op de kalender hier in huis....

Stationsomgeving

Stationsomgeving

De stationsomgeving: lukt het binnen de planning en het budget?? Kortgeleden zat ik op een vrijdagochtend op het...

Respect voor de rouwstoet

Respect voor de rouwstoet

Misschien een onderwerp  waarvan u zult denken hoe dat zo uit de lucht komt vallen. Tijdens onze vakantie ergens in...