Over de gemeentegrens

28 januari 2023

Als u Gemeentebelang een beetje volgt in de krant of sociale media dan ziet u dat we naast de normale vergaderingen binnen ons veilige gemeentehuis steeds meer de gemeentegrens overschrijden. Wij zijn tegenwoordig bijvoorbeeld vertegenwoordigd in de vereniging van Nederlandse Gemeenten, de regio Zwolle en de Kop van de Veluwe. Vorige week hadden we dan ook een raadsvergadering over de samenwerkingsverbanden waar Nunspeet aan deelneemt en de rol van de raad hierin, waren we met de nodige raadsleden in Zwolle om bijgepraat te worden over de samenwerking in de regio en komende week zitten we in Harderwijk van gedachte te wisselen over de regionale woondeal en de gevolgen daarvan.

Al die zaken zijn noodzakelijk om je raadswerk goed te kunnen doen. Vroeger kon je je als raadslid vaak nog kon beperken tot de bomenkap in de buurt, de lokale woningbouw, de toekomst voor de lokale ondernemers en de lokale belastingen. Nu is het van steeds meer van belang op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Den Haag en de regio en daar ook je stempel op te drukken. Voor de energietransitie, grootschalige infrastructuurprojecten, ontwikkeling van economische gebieden en de arbeidsmarkt heb je andere gemeenten en de instellingen in de regio nodig om een stap verder te komen en het noodzakelijke geld te krijgen uit Brussel en Den Haag. Als Nunspeet alleen ben je daar gewoon een te kleine speler.

Naast het traditionele lokale raadswerk komt er dus steeds meer op ons af waar we dus mooi druk mee zijn. In ambtelijke taal noemen ze dat toenemende bestuurlijke druk, gewone mensen zeggen dan het heel veel tijd en leeswerk kost. Het raadswerk wordt hierdoor wat mij betreft wel interessanter maar het frustrerende is dat de meeste inwoners en ondernemers niet direct de opbrengsten hiervan zien. Inmiddels zijn er bijvoorbeeld door de regio Zwolle, waar wij deel van uitmaken, miljoenen binnengehaald, lopen er veel initiatieven om bedrijven hierheen te halen, ondernemers- en onderwijsinitiatieven te stimuleren en de bereikbaarheid van de regio te verbeteren. Zaken waar de meesten van ons vandaag niets van merken maar wel last van krijgen als we er vandaag niets mee doen.

Noodzakelijk dus en we doen het graag. Gelukkig hebben we bij Gemeentebelang veel gedreven mensen en kunnen we het werk goed spreiden. En voor u en ons het belangrijkste: samen maken we de Nunspeetse samenleving steeds een stapje mooier nu maar ook zeker richting de toekomst!

Marc Konings

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...