Over de schutting

13 augustus 2022

Het is al jaren aan de gang maar het wordt met de maand erger: beleid dat door Europese en landelijke politiek over de schutting wordt gegooid naar lagere overheden die dan maar moeten zien hoe zij met beperkte macht en middelen zaken voor de inwoners regelen. Als de 50000 ambtenaren in Brussel klaar zijn met dineren en debatteren komen zij er op heel fundamentele onderwerpen vaak niet uit. Dit leidt tot compromissen, doelstellingen en uitgangspunten die door anderen ingevuld en uitgevoerd moeten worden. Hetzelfde zie je gebeuren in de landelijke politiek met 110000 ambtenaren. Als men klaar is met profileren en polariseren is een fatsoenlijk besluit vaak niet meer te nemen en dat wordt er dus een halfbakken compromis doorgeschoven naar de lagere overheden. Even wat bloemige voorbeelden:

De jeugdzorgproblematiek is doorgeschoven naar de gemeente toen deze te complex en te duur werd. Overigens wel met een niet haalbarebezuinigingsdoelstelling van 25%.
De stikstofproblematiek wordt door Brussel met doelstellingen neergelegd in Den Haag, die doen er nog een schepje bovenop en leggen het vervolgens bij de provincie neer.
Over de vluchtelingencrisis kan op Europees niveau maar geen akkoord worden bereikt dus mogen de landen het zelf oplossen. Dat lukt ook niet echt dus nu moeten de gemeenten maar zien hoe ze opvang regelen.
Over de energietransitie denken alle partijen in Europa en Den Haag ongeveer anders. Dat er iets moet gebeuren is helder. Nu ligt de vraag bij de provincie en via hen bij de gemeente wat er moet gebeuren en hoe dan.
Wat we moeten doen bij de volgende Corona-uitbraak wordt niet eens meer besproken in Europa en den Haag. De GGD en de bedrijven moeten nu zelf maar maatregelen bedenken en uitvoeren
Tot slot: Den Haag heeft mooi becijferd hoeveel woningen er per jaar de komende 10 jaar bij moeten komen. Op welke wijze dit zal moeten zonder beschikbare grond, arbeiders en met het huidige beleid weet niemand dus hebben de provincie en gemeente de opdracht dit in te vullen.

Zo kan in nog een tijdje doorgaan maar het punt wat ik wil maken is deze: binnen alle gemeenten en zeker ook binnen de gemeente Nunspeet wordt hard gewerkt door de ambtenaren en de politiek om het leven voor de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. De inwoner mag bepalen of dat lukt maar helder moet zijn dat de gemeente voor veel van de genoemde onderwerpen te weinig beleidsmatige middelen (oftewel: we gaan er niet over) en/of te weinig financiële middelen heeft. Soms bekruipt mij ook het gevoel dat ze aan de andere kant van de schutting ook echt niet weten wat de realiteit aan deze kant van de schutting is. Over de schutting gooien leidt dan ook tot halfslachtig of geen beleid en eindeloos gedebatteer omdat wij in de gemeente er eigenlijk niets mee kunnen. Hiervan worden de inwoners de dupe en daalt het vertrouwen in de politiek (nog verder). Als Gemeente en ook als Gemeentebelanggaan wij er samen voor de volle 100% tegenaan om de zaken die we in de gemeente moeten regelen ook echt te regelen. Dus even namens mij terug over de schutting: dames en heren in Brussel en Den Haag: pakken jullie je verantwoordelijkheid eens op en zorg dat zaken die op Europees of landelijk niveau opgelost moeten worden ook door jullie opgepakt worden. Ik noem niet voor niets de aantallen ambtenaren, dat moet toch kunnen lijkt me(misschien zijn het er wel teveel om besluiten te nemen?).

En dan de uitsmijter: de foto bij deze blog is genomen tijdens het Oekraïne debat in Brussel. Ik neem aan dat iedereen ivm de dagvergoeding wel getekend heeft voor aanwezigheid. Mijn angst: dat we als gemeente Nunspeet zelf ook nog moeten gaan bepalen welke wapens we naar de Oekraïne gaan sturen en welke sancties we treffen tegen Rusland.

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...