Vrouwen in de politiek

18 februari 2023

In het kader van de nationale vrouwendag, 8 maart 2023, werd mij gevraagd een paar regels aan te leveren voor social media.  Deze paar regels riepen echter nog veel meer regels op , daarom is deze keer mijn blog aan “ik, vrouw in de politiek”  gewijd.

Mijn naam is Ans Pluim en sinds 2016 ben ik actief in de politiek in Nunspeet. Na ongeveer 2 jaar als steunfractielid te hebben meegelopen met de fractie van Gemeentebelang kwam ik bij de verkiezingen 2018 – 2022 voor Gemeentebelang als nr. 9 op de kieslijst te staan.

Een “kantje boord” plaats.  Gemeentebelang behaalde 7 zetels en ik  ging met plezier weer verder in de steunfractie.  Eigenlijk best wel een beetje blij dat het raadslidmaatschap aan mij voorbij ging. Ik had bewust gekozen voor meeluisteren en meepraten maar liever niet teveel op de voorgrond.In oktober 2019  besloot een collega raadslid te stoppen en werd er een beroep op mij gedaan en werd ik beëdigd.

Eenmaal in de raad kom je er pas echt achter dat de politiek, ook in Nunspeet, een mannenbolwerk is.  Eén vrouwelijke wethouder, 2 vrouwelijk raadsleden. Hoe bedoel je scheve verhouding? Bij de verkiezingen 2022 stond ik nummer 5 op de lijst. Gemeentebelang behaalde deze verkiezingen 8 zetels, dus ik was verzekerd van een plek in de raad. Ik had daarnaast ook veel voorkeursstemmen, waarvoor nog steeds dank aan mijn achterban.

Gelukkig zijn er na de laatste verkiezingen meer vrouwen in de raad van Nunspeet. Gemeentebelang 4 vrouwen/ 4 mannen, CU één vrouw, één vrouwelijk burgerraadslid van ’t CDA, een vrouwelijk wethouder en als kers op de taart een vrouwelijke interim burgemeester.

U zult zich misschien afvragen waarom het belangrijk dat vrouwen meedoen in de politiek? Een gelijkere man-vrouwverdeling in de politiek betekent een betere afspiegeling van de samenleving. Het zorgt ervoor dat de onderwerpen die aan bod komen en met name hoe die behandeld worden een groter deel van de maatschappij vertegenwoordigen.

Mijn ambitie om raadslid te worden kwam zeker niet  alleen voort uit het streven naar  emancipatie, maar om mijn woonplaats Vierhouten als kleinste  kern van de gemeente Nunspeet meer onder de aandacht te brengen en te houden bij de gemeente.

Zoals velen weten bestaat er echter geen portefeuille ‘Vierhouten’. Dus behartig ik, met passie,  binnen de commissie Maatschappij en Middelen de portefeuilles sport en onderwijs en probeer ik  alles in en rondom Vierhouten onder aandacht van mijn collega’s te brengen. Maar ook “specifieke vrouwen-onderwerpen” probeer ik aan de kaak te stellen. Denk daarbij aan de motie voor borstkankeronderzoek en Orange de World.  Ik hoop  op deze manier  als raadslid een steentje bij te dragen aan de gelijke vertegenwoordiging vrouw/man in onze gemeentelijke politiek.

Het begon als een grote uitdaging maar tegenwoordig voel ik me als een vis in het water. En kan ik jou (vrouw of man) aanraden om eens over een politiek carrière na  te denken.

Nieuwsgierig geworden? Meld u aan als steunfractie- of bestuurslid bij Gemeentebelang! U kunt contact opnemen, wij vertellen u er graag meer over.

 

Eerdere blogs

Oranjekoorts

Oranjekoorts

De stemming in het land werd steeds hoopvoller. Waar de stemming aan het begin nogal gereserveerd was (de meesten...

Geduld is een schone zaak

Geduld is een schone zaak

Afgelopen week zag ik een luchtfoto van de stationsomgeving. Wat een wirwar van machines, kranen, gaten en daartussen...

2 maanden vakantie!

2 maanden vakantie!

Afgelopen donderdagavond hebben we onze laatste raadsvergadering van deze periode gehad. Het was er één met een aantal...