Bermbrand

11 september 2022

Het was vorige maand een paar keer (goed) raak. Een aantal keer moesten brandweerkorpsen uit de hele regio uitrukken omdat er bermbrand was langs de A28. En alhoewel de oorzaak niet vastgesteld is, is het voor velen geen toeval, het is immers geen onbekend fenomeen langs ‘onze’ snelweg.

Glas, een onoplettende sigarettenpeuk, zeg het maar. Als je het mij vraagt zal vermoedelijk het laatste zeker bij één of meerdere van deze bermbranden een rol hebben gespeeld. En ik snap daar dus niets van.

Een peuk uit het raam is normaal misschien al niet zo sociaal, maar met de uitzonderlijke droogte van afgelopen maand is het ronduit dom. Je hoeft niet heel ver doorgestudeerd te hebben om te weten dat dit onvermijdelijk een keer mis gaat. En toch gebeurt het nog.

Wat jammer is, is dat onherroepelijk ook weer de discussie oplaait of al die bomen langs de weg en in de middenberm nou wel zo verstandig is. En een paar jaar terug waren ‘we’ dat bijna al helemaal kwijt. Gemeentebelang sprak zich destijds stevig uit tegen deze voorgenomen plannen en verzamelde een groot aantal handtekeningen tegen de plannen de snelweg kaal te kappen. Ook toen speelde het argument van brandveiligheid al een rol.

Dat die brandveiligheid zeker een probleem vormt blijkt afgelopen maand wel weer, maar zou het niet eeuwig zonde zijn de groene toegang van de Noord-Veluwe, een prachtig visitekaartje voor onze regio, in te leveren om stomme acties van enkele individuen?

Volgens Gemeentebelang is voorlichting een veel beter antwoord en blijkbaar moet daar meer aan gebeuren. Wellicht bebording of andere manieren van aandacht vragen langs de weg. Wat ons betreft blijven we deze groene entree behouden en beschermen.

Pieter-Jan van Rossen
Foto: Media Nieuws Nederland

 

Eerdere blogs

Hoognodig!

Hoognodig!

Toen ik vanaf 2007 tot mijn eerste raadsperiode in 2010 als steunfractielid actief was, overheerste het idee van een...

750!!!  Wonen op ’t Hul Noord

750!!! Wonen op ’t Hul Noord

Wie wil er niet in een passende woning wonen? Passend qua levensfase maar zeker ook passend bij het inkomen. Daarom...