Je kunt bijna geen krant openslaan of het gaat over “nieuwe natuur” die ontwikkeld moet worden. Wij zijn ons steeds meer bewust dat er meer moet gebeuren om onze omgeving gezond en in balans te houden. Grote plannen met even grote machines worden ingezet en hele gebieden worden op de kop gezet.
In de afgelopen vergadering Ruimte en Wonen heb ik vanuit Gemeentebelang de vraag gesteld of dit echt zo nodig zou zijn of dat het ook met wat minder grote stappen zou kunnen om tussen door de resultaten te bekijken.
10 procent van Nederland bestaat uit steden, dorpen en industrieterreinen. De wilde bloemen die we vroeger zagen zijn minder geworden evenals de insecten. In veertig jaar is het aantal broedende spreeuwen gehalveerd en driekwart van de huiszwaluwen zijn verdwenen las ik. Dit soort feiten worden veel gebruikt om naar allerlei groepen inwoners te wijzen die hier de oorzaak van zouden zijn.
Maar wat kunnen wij zelf doen? Wij als inwoners van bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk of eigenaar van een balkon. Nederland heeft 5,5 miljoen tuinen met een oppervlakte van bijna zo groot als de Veluwe en daar is veel winst te behalen voor de biodiversiteit. Wat als daar meer inheemse bloeiende planten, struiken en bloemen gepoot worden? Ja, een stoep is makkelijker bij te houden dan een groene tuin maar begin eens met een strookje groen langs de schutting? Wat insectenminnende planten en bloemen, wat “zwarte grond” waar het regenwater in weg kan zakken. Wat kan een rommelhoekje betekenen voor egels en wat doen een insectenhotel en bloeiende planten en struiken voor het aantal bezoekers van jouw tuin? Weet je hoe belangrijk een composthoop of een takkenril of een stuk dood hout is?
Gemeentebelang is een groot voorstander van de actie tegelwippen oftewel tegels de tuin uit.
Zo ontstaat er meer tuinnatuur in levende tuinen wat bijdraagt aan een verbetering van de biodiversiteit. Vanuit de gemeente zijn er ook de nodige veranderingen gekomen in de laatste jaren. Een voorbeeld is het half maaien van bermen in de buiten gebieden zodat planten tijd hebben om te bloeien en te zaaien. Alle kleine snippers natuur dragen bij aan het verbeteren van onze leefwereld en met ons ook die van onze kleine medebewoners die kruipen en vliegen.
Doe jij mee? Gooi je er wat tegels uit?
Corrie Jansen