Column: Onmisbaar

11 oktober 2023

Onderstaande column, geschreven door raadslid Korine Koers, is deze week te lezen in de Nunspeet Huis aan Huis.

Onmisbaar

Een aantal keer per jaar bezoeken we met de fractie van Gemeentebelang in onze gele jasjes op zaterdag bedrijven of instellingen in onze Gemeente. Dit doen we om te weten wat er allemaal speelt bij deze partijen. Anderzijds om te toetsen of zij voldoende hulp, ondersteuning en begeleiding vanuit onze Gemeente ervaren.

Vaak hebben we een thema, zoals welzijn, of duurzaamheid. Deze keer was dat “startende ondernemers”.

We spraken met drie inspirerende bestuurders van de Stichting “Starterscollectief Veluwe”.  Zij helpen je als starter op weg met praktische tips en informatie. Ook koppelen ze je aan andere starters. Omdat je vaak alléén start vind je op deze manier een sparringpartner om kennis en ervaring te delen. Dit doen ze door kosteloos maandelijkse netwerkavonden en de jaarlijkse Startersdag Veluwe te organiseren.

Bij Stichting “De Grote Sprong” spraken we met 4 investeerders. Zij vertelden dat ze ondernemers helpen die starten, willen opschalen of momenteel in zwaar weer zitten om (weer) succesvol te worden. Ze zetten hiervoor hun kennis, kapitaal en creativiteit in. Ik vind het gaaf om te zien dat deze ondernemers in de voetsporen treden van diegene die ook hen ooit hebben geholpen succesvol te worden.

Startende ondernemers zijn vindingrijk, starten soms vanuit een zolderkamer en kunnen met weinig middelen iets van de grond krijgen. Deze doelgroep moeten we koesteren. Want als ze het goed doen levert het werkgelegenheid op en brengen ze een goede dynamiek in het ondernemersklimaat.

We verwachten tot 2030 een forse groei in het aantal huishoudens binnen onze Gemeente. Dit betekent dat ook voorzieningen en bedrijvigheid mee moeten groeien. Gebeurt dit niet, dan wordt onze gemeente een forensendorp, afhankelijk van de grote steden om ons heen. Inwoners en ondernemers van Nunspeet staan bekend om hun zelfredzaamheid en saamhorigheid. Dus liever organiseren wij onze voorzieningen en werkgelegenheid zoveel mogelijk binnen onze eigen gemeente.

Naast goede voorzieningen, een mooi cultureel aanbod en de al gevestigde ondernemers zijn daarom ook startende ondernemers onmisbaar voor onze mooie Gemeente.

Korine Koers

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...