Dit moet toch anders kunnen!

11 september 2021

Wij leven in een welvarend land. Toch groeit 1 op de 12 kinderen in Nederland op in armoede.   En helaas is dit voor de gemeente Nunspeet niet anders. Gemeentebelang wil hier daarom ook aandacht aan geven omdat dit een serieus probleem is.  

Wat is de betekenis van armoede voor een kind? Armoede heeft zowel op korte als op lange termijn effect op het kind. Het kan leiden tot slechtere schoolprestaties en gezondheidsproblemen.  Langdurige armoede in de kindertijd kan littekens nalaten in de volwassenheid. De ontwikkelingskans vermindert en de kans groter is, dat het kind later opnieuw in armoede terecht komt. Een gelijke start voor het kind op o.a. school is noodzakelijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Van groot belang is het dat een kind de kans krijgt om te kunnen sporten of het muziek instrument te willen bespelen wat het kind interesseert. Het is van groot belang dat het kind de vrijheid heeft om de keuze te maken, wil ik lid worden van een sportvereniging of een knutselgroep. Iets waar het kind zijn talenten kan ontplooien. En zich geen zorgen hoeft te maken over de aanschaf van bijvoorbeeld: schoenen, turnpakje, sporttenue en of instrument.

Ook bij Gemeentebelang komen signalen dat, ook in Nunspeet door de coronacrisis de armoede is toegenomen. Dit vraagt nog meer van ons als samenleving. Het op elkaar letten en luisteren of signalen zien van een hulpvraag. Er zijn gelukkig geen cijfers bekend dat er kinderen dood gaan van de honger. Maar dat er maaltijden worden overgeslagen of geen geld is voor gezond eten weten wij allemaal. En dit probleem moet toch als eerste agendapunt op de lijst staan?

Gemeentebelang  vindt het belangrijk dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om mee te doen aan sport en cultuur. De gemeente is aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Jeugdfonds kan financiële ondersteuning bieden bij het betalen het lidmaatschap van een sport- of muziekvereniging.  Het fonds is beschikbaar voor kinderen tussen 4 en 18 jaar oud. De spelregels van de gemeente staan op de site van gemeente Nunspeet  Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Petra van Olst

Martin Juffer

 

Eerdere blogs

Afgehamerd

Afgehamerd

Het werd in een oogwenk in de raad afgehamerd: de financiële verantwoording van de nieuwbouw van sport- en...

Denk mee

Denk mee

Afgelopen weken zijn er door de gemeente in alle kernen inloopmomenten georganiseerd waarop de inwoners mee mochten...

Hoe kan het ook anders!

Hoe kan het ook anders!

Hoe kan het ook anders! Een pakkende titel in het heetst van de strijd als het gaat om de zwevende kiezer over te...