Gemeentebelang positief over kuddebeschermingshonden

Gemeentebelang Nunspeet schaapskudde

5 mei 2022

Nunspeet – Gemeentebelang is positief over de komst van de kuddebeschermingshonden naar de schaapskudde Elspeter Heide. Dat is één van de uitkomsten van het werkbezoek dat leden van de fractie hadden bij de schaapskudde. De honden, die de kudde moeten beschermen tegen de wolven in het gebied, zijn inmiddels bij de kudde aangekomen.

Pieter-Jan van Rossen, raadslid namens de lokale partij: “We zien de honden als een goede oplossing om het risico voor de kudde zo klein mogelijk te maken. De wolf is er nu eenmaal, dus daar moeten we met z’n allen mee leren leven. We hebben allemaal de aanval van een aantal wolven op een andere kudde meegekregen, je kan je voorstellen dat de schrik er dan goed in zit. Dat onze eigen kudde dan direct aan de slag gaat met een passende oplossing, waarbij wél de begrazing door kan gaan en ook de recreanten de kudde nog kunnen bewonderen, vinden we prijzenswaardig.”

In eerste instantie zullen de honden vooral aan de kudde en hun nieuwe omgeving moeten wennen. Om die reden worden recreanten op de heide onder andere gevraagd ruim afstand te houden en honden aangelijnd te houden. Schaapsherder Daphne van Zomeren: “De honden moeten niet alleen wennen aan de kudde en de omgeving, maar ook aan de wandelaars, honden, fietsers, mountainbikers en paarden in het gebied. We zien in andere kuddes dat dit heel goed samengaat, maar daarbij is het gedrag van bezoekers wel belangrijk.” Op de terreinen waar de kudde loopt komen duidelijk borden met voorlichting en gedragsregels te staan.

In de politiek speelde de vraag wat de komst van de honden en de daarbij behorende spelregels voor bezoekers voor effect zou hebben op het toeristische aspect van de kudde. Hier is fractievoorzitter Marc Konings stellig over: “Gemeentebelang vindt het toeristisch aspect van de kudde erg belangrijk en we juichen de komst van deze honden dan ook juist toe. Zonder deze honden kan de kudde simpelweg niet veilig de heide op. Zowel heidebeheer als het recreatieve doel van de kudde verdwijnen dan.”

Tijdens het werkbezoek werd ook gesproken over de wens van een nieuwe schaapskooi voor de kudde. Gemeentebelang heeft deze wens ook nadrukkelijk opgenomen in het verkiezingsprogramma en heeft goede hoop dat dit gerealiseerd kan worden. Verder werd, traditioneel, door de lokale partij een lammetje geadopteerd genaamd Ocho.

 

 

Eerdere nieuwsberichten

Column Huis aan Huis: Begrip

Column Huis aan Huis: Begrip

Onderstaande column schreef ons steunfractielid Thomas van den Hoorn afgelopen week voor de Nunspeet Huis aan Huis...