Natuurbrand… preventie

10 juni 2023

Afgelopen zaterdag, rond middernacht, werden we  opgeschrikt door het indringende geluid van sirenes. Brandweer? Wow, dan zijn het er wel veel. Je hoorde het geluid van alle kanten. Nieuwsgierig geworden, dus even naar buiten en luisteren.  Meteen  kwam er een indringende brandlucht je neus binnen en ook de rode gloed boven camping Samoza was niet te missen.

Een onbestendig  gevoel bekruipt je en je bent dan ook opgelucht als de volgende blijkt dat het bij een caravan gebleven is, hoe spijtig  ook is voor de eigenaar, maar het had heel anders af kunnen lopen.

Toevallig viel mijn oog de afgelopen week op een ingezonden stuk in de Stentor.
Als kop had dit stuk “Het brandhout ligt al klaar ….”

De schrijver refereerde aan de hoge temperaturen
en langere perioden van droogte als oorzaak van toenemende bosbrandgevaar.  Echter viel het de schrijver op dat hij nooit iets hoorde over brandgevaar dat gevormd wordt door alle takken, groot en klein, waarvan de boom bij het kappen ontdaan wordt. Deze laat men namelijk dikwijls rond de plek waar een boom gekapt wordt, gewoon liggen. Inmiddels ligt er, mede door de intensieve bomenkap in afgelopen jaren, een flinke hoeveelheid licht ontvlambaar brandhout op talloze plaatsen, verspreid door de bossen.
Waarom wordt dit materiaal niet gewoon direct afgevoerd? Wel lekker makkelijk natuurlijk om het te (mogen) laten liggen. Of heeft het te maken met de biodiversiteit misschien? Maar moet dan van elke gekapte boom het “afval” blijven liggen? De schrijver kan dit niet rijmen met allerlei preventieve maatregelen en oproepen aan het publiek.

De schrijver (H. Compagner uit Elburg) verwoord met zijn ingezonden stuk één van de oorzaken van mijn onbestendige gevoel van afgelopen zaterdag.  Zijn onze bosbranden wel zo goed te bestrijden als we zouden willen? Wordt het geen tijd dat natuurbeheer het gemak van het laten liggen van dit zogenaamde “los hout” dat ten goede schijnt te komen van de biodiversiteit in onze bossen, opruimen. Ter voorkoming van nog sneller als razendsnel uitbreiden van natuurbranden.

Wie het weet mag het zeggen ……

In de commissie Algemeen Bestuur spreekt Gemeentebelang regelmatig met de brandweer over de noodzaak van brandpreventie middels houtvrije corridors, de risico’s in onze gemeente door de grote hoeveelheid campings en welzijnsinstellingen. Maatregelen zijn echter een taai proces omdat de brandweer regionaal geregeld is en dat zij zorgen voor
Winterswijk en Harderwijk en alles daar tussenin.

Ans Pluim, Vierhouten
Gemeentebelang Nunspeet

Eerdere blogs

Konijn uit de hoge hoed

Konijn uit de hoge hoed

Eindelijk zijn ze er uit in Den Haag. Er was al geruime tijd gemor te horen dat het allemaal wel erg lang duurde, maar...

#Doeslief

#Doeslief

#Doeslief; een campagne die ons laat zien dat we steeds minder aardig tegen elkaar doen. In de omgang met elkaar op...

€400,-

€400,-

OKO. Ik heb er al vaker over geschreven. OKO staat voor Opgroeien in een Kindvriendelijke Omgeving. Het is een...