Nederland Fietsland

15 juni 2024

Met 22 miljoen fietsen op 17 miljoen inwoners, 32.000 kilometer aan fietspaden en de grootste fietsenstallingen ter wereld, is Nederland de absolute koploper als fietsland. In mijn jeugd was je aangewezen op een fiets zonder poespas, geen elektrische ondersteuning, gewoon doortrappen tot het niet meer ging, niks mis mee. Vanaf je 16e kwam de mogelijkheid voor een brommer in beeld, maar het gros bleef aangewezen op een ouderwets stalen ros.

De reden om deze blog te wijden aan Nederland – fietsland, is omdat ik gisteren, op pad met mijn 82-jarige vader voor zijn wekelijkse boodschappenrondje, plots stil stond op de Laan. Drie jonge dames blokkeerden de weg met hun fiets en waren zichtbaar in overleg. Twee van hen staken vervolgens de weg over naar de Lindelaan, zonder ook maar te kijken naar het overige verkeer. Tegelijkertijd kwam er een jongen vanaf de andere kant aangefietst op een fatbike. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar hij was aan het turen op zijn mobieltje en gunde de omgeving geen blik waardig. Ik heb er met verbazing naar zitten kijken.

Dit laatste vervoersmiddel was natuurlijk al in het nieuws de afgelopen weken. Den Haag is voorlopig niet van plan in te grijpen, dus het blijft een lastig fenomeen.

Waar ik me zorgen om maak, is de jonge leeftijd van de berijders van een e-fatbike en het ontbreken, zo lijkt het, van het besef hoe kwetsbaar ze zijn in het verkeer. Het zich niet altijd bewust zijn van hun omgeving, door wat voor reden dan ook. Dan heb ik het nog niet eens over het opvoeren van een e-fatbike, wat het illegaal maakt en nog gevaarlijker. En met een “gewone” fiets kan het al lastig zijn.

Feitelijk is een e-fatbike eigenlijk gewoon een e-bike, met een maximumsnelheid van 25 km per uur. Er is geen plicht voor een rijbewijs of helm en je hoeft je e-(fat)bike niet te verzekeren. Een kentekenplaat en WA-verzekering zijn niet verplicht (wel is het slim om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten).

Ook is niet iedereen even bekwaam op een ‘normale’ e-bike. Ondanks het steeds meer vrijwillig dragen van een fietshelm, gebeuren er nog steeds te veel ongelukken, vooral onder de oudere mensen onder ons. Dit is net zo goed een zorg.

Laten we, als we dat niet al doen, goed opletten in het verkeer. Op onszelf, maar vooral ook op elkaar. En mocht u net overwegen een fatbike aan te schaffen voor uw (jonge) kind, neem het nog eens in overweging.

Niet iedere jongere op een fatbike is een gevaar en niet iedere oudere op een e-bike is niet bekwaam. Dat gezegd hebbende, hoop ik op een mooie en veilige fietszomer voor iedereen, met iets beter en lekkerder weer. We gaan het afwachten.

Daniëla Koster

Eerdere blogs

Mondzorgkaravaan

Mondzorgkaravaan

Dokters van de Wereld en de Mondzorgkaravaan: Een rijdende redder voor mondzorg Onlangs werd ik gebeld door een...

Open deuren

Open deuren

Vorig weekend stonden de deuren van het gemeentehuis wijd open. Tijdens het open huis konden alle belangstellenden...